Izvor: Radio 021, 19.Jun.2019, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekomerna upotreba pesticida ubila 50 miliona pčela kod Kikinde

Masovni pomor pčela u okolini Kikinde, gde je ubijeno oko 50 miliona pčela, pčelarima je napravio štetu od oko 230 hiljada evra.

Rodoljub Živadinović iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije upozorava da su pčele u Srbiji preživele prekomernu upotrebu pesticida samo zahvaljujući pčelarima.

"Država je prepoznala problem. Izmenjen je zakon, tako da će se od 2021. godine vršiti obuka poljoprivrednika i neće moći svako da koristi pesticide >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kako hoće. Moći ćete da kupite samo onoliko pesticida koliko vam je potrebno za zasad koji imate", rekao je Živadinović za N1.

On napominje da je uzrok prekomerne upotrebe pesticida neznanje poljoprivrednika šta treba da rade, čime da prskaju zasade i slabo poznavanje vrednosti pčele.

"Svaki treći zalogaj hrane zavisi nam od pčela. Kada bi nestale poremetio bi se odnos u prirodi i nestale bi dve trećine hrane. One su danas glavni oprašivači, jer smo druge insekte ubili. Pčele su opstale zahvaljujući pčelarima, a kada bi oni izgubili interes za gajenjem i pčele bi nestale", naglašava Živadinović.

Govoreći o prekomernoj upotrebi pesticida u Srbiji on navodi primer poljoprivrednika, koga kaže da je lično video kako prska paradajz na svojoj njivi, a za njim idu članovi njegove porodice i taj isti paradajz beru i spremaju za prodaju na pijaci.

"Treba da shvate da je prinos svih poljoprivrednih proizvoda koje pčele oprašuju za 30 odsto veći zahvaljujući pčelama. I bolji je kvalitet proizvoda kada biljku opraše pčele. To će sve biti vidljivo kada pčele nestanu", kaže sagovornik N1.

On upozorava da bi zbog prekomerne upotrebe pesticida mogli da završimo kao Kinezi u oblasti Sečuan koji se penju po drveću i oprašuju ga jer su sve pčele pobili.

Kada je u pitanju falsifikovani med na tržištu, on kaže da je situacija mnogo bolja nego 2014. godine kada je zbog nestašice meda falsifikat ima čak 90 odsto udela na tržištu.

"Država se maksimalno uključila. Danas je to oko 30 odsto na tržištu. Mi smo na svim nivoima izrazili problem koji imamo. Falsifikatori su prognani iz megamarketa, ali ih još ima u nekim manjim trgovinama", objašnjava Živadinović.

Podsetimo, krajem aprila više od 1.000 pčelinjih zajednica u vlasništvu najmanje 25 pčelara pobijeno je u Kikindi.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.