Neverovatno otkriće: Pčele shvataju ono što deca ne mogu

Izvor: Press, 12.Jun.2018, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neverovatno otkriće: Pčele shvataju ono što deca ne mogu

Studija je pokazala da pčele poseduju matematičku sposobobnost za koju se ranije smatralo da postoji samo kod delfina, primata, ptica i odraslih ljudi.
Foto: Screenshot
Kako pčele imaju veoma male mozgove, oni dokazuju da su one među najpametnijim stvorenjima. Naučnici iz Australije i Francuske smatraju da insekti znaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da je nula manja od jedinice, dokazujući da pčele mogu da razumeju "koncept ničega". 

Njihovi mozgovi su veličine susamovog semena i oni maju manje od jednog miliona neurona - poredeći sa 86.000 miliona koje imaju ljudi. 

"Nula je nešto teži koncept za razumevanje i matematička veština koju deca uče po nekoliko godina", ističe profesor Adrijan Dajer, sa RMIT Univerziteta u Melburnu. 

U okviru studije istraživači su obučavali pčele da rangiraju brojne veličine i da shvate da nula pripada donjem kraju niza brojeva. 

Oni su testirali pčele tako što su ih učili da izaberu element sa najmanjim brojem elemenata, kako bi dobile nagradu - šećer. 

Istraživač Skartlet Hovard privukla je pčele na zid, gde su im predstavljena dva znaka. Svaki od njih je imao drugačiji broj crnih simbola, a pčele je trebalo da izaberu znak sa najmanjim brojem. 

Na osnovu ovog zadataka, one su naučile da izaberu tri elementa kada su predstavljeni sa tri u odnosu na četiri ili dva elementa kada su prikazana sa dva u odnosu na tri. 

Njihov najvažniji test je došao kada im je data opcija između kartice sa jednim simbolom i one bez simbola. One su uspele da shvate da je nula manja od jedinice uprkos tome što im nikada nisu bile prikazane prazne kartice.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Pčele poseduju matematičku sposobnost

Izvor: Radio 021, 12.Jun.2018

Studija je pokazala da pčele poseduju matematičku sposobobnost za koju se ranije smatralo da postoji samo kod delfina, primata, ptica i odraslih ljudi...S obzirom da pčele imaju veoma male mozgove, one dokazuju da su jedne od najpametnijih stvorenja. Naučnici iz Australije i Francuske smatraju da...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.