NOSTALGIČAR! Klod Makelele: Najvrednija pčela radilica koja je žaokom ubola ćerku svog trenera

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2022, 00:14

NOSTALGIČAR! Klod Makelele: Najvrednija pčela radilica koja je "žaokom ubola" ćerku svog trenera

Pretio Ronaldinju, "skinuo krila" Viktorijinom anđelu i zaustavljao snove golgetera

Gospodar travnjaka između svog šesnaesterca i protivničke polovine, nepremostiva prepreka svake polukontre i najbolji defanzivni vezni svih vremena - Klod Makelele!

Blistava karijera borbenog Francuza propraćena je brojnim priznanjima, ali i ogromnom količinom kontroverzi van samog terena. Prema mišljenju mnogih, Makelele važi za najkompletnijeg, najratobornijeg i najboljeg zadnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << veznog u istoriji ovog sporta, te je neretko bio dobitna formula uspeha, zbog čega su se svi timovi otimali oko njega.

Fudbal je nekada bio bolji! "Nostalgičar" je novi serijal portala SrbijaDanas, u kom ćete moći da pronađete zanimljivosti o fudbalerima koji su ispisali istoriju najvažnije sporedne stvari na planeti i učinili ovaj sport lepšim!

Igrač rođen u Kongu (tadašnjem Zairu), karijeru je započeo u Nantu, 1991. godine, u kom je proveo narednih šest godina, a zbog njegovog boravka u ovom klubu kolale su brojne glasine. Tvorac jedne od najlegendarnijih bio je njegov trener, Žan-Klod Sedo, a ona je glasila:

- Vidite rep koji ima Makelele među nogama! Sa njim će sigurno povrediti devojku sa kojom izlazi.

Ništa od toga ne bi izazvalo tolike reakcije, da Makelele u tom trenutku nije izlazio upravo sa njegovom ćerkom, zbog čega je Sedo jedva čekao da se Francuz otisne u neku drugu sredinu.

Posle Nanta usledila je sezona u Olimpiku iz Marseja, zatim dve u španskoj Selti iz Viga, nakon čega je na red došao i kraljevski klub, sa kojim je Klod osvojio i Ligu šamopiona.

Bilo je jasno još na samom startu da je Makelele prava "pčela radilica", te je usledio njegov odlazak u Premijer ligu. Tu se zadržao pola decenije, i to u dresu Čelsija, u kom je stekao kultni status.

Iako je tehnički bio odlično potkovan i spreman da zaustavi svakog igrača, postoje i oni koj su ga izluđivali, a jedan od njih bio je ko drugi, nego legendarni Ronaldinjo.

Omalenom Francuzu se nisu svideli trikovi Brazilca kojim je pokušao da ga predribla te je Makelele jednom prilikom rekao

-Zinedin Zidan je bio umetnik koji je svakim potezom igrao fudbal unapred i radio nešto korisno za ekipu. Nema se šta više reći o njemu. Ista stvar je bila i sa Ronaldinjom, dok to nije počeo zloupotrebljavati. Sakrije ti loptu i onda ono njegovo la-la-la. Rekao sam mu tada: 'Hej mali, nemam ništa protiv da me predriblaš normalno. Međutim, ukoliko nastaviš s tim trikovima s igrice, poslaću te u bolnicu!' I znate šta je uradio? Dao mi je loptu i izvinio mi se - prisetio se Klod.

Igračku karijeru završava u PSŽ-u 2011. godine, posle čega započinje trenersku, koja nije bila ni blizu uspešna kao ona na terenu.

Van terena Makelele je bio akter brojnih afera. Poznata je njegova veza sa čuvenom manekenkom i zaštitnim licem Viktorijinih anđela - Noemi Leunar, koja je više puta govorila o njihovom destruktivnom odnosu. Usled brojnih problema, manekenka se u jednom trenutku pokušala ubiti lekovima pomešanim sa alkoholom, zbog čega joj je život visio o koncu, ali je spasena u zadnji čas.

Tu nije bio kraj priča o njegovom privatnom životu, a još jedan trač pristiže od njegove bivše devojke Tandi Ojer, koja ga je optužila da ju je pretukao, međutim sud je te navode odbacio, te je Makelele proglašen nevinim.

Mnogi su govorili o opsesijama ovog Francuza, koje su uticale na njegov život, ali na samom terenu delovalo je kao da ga ništa nije moglo omesti i dekoncentrisati. Bio je deo i nacionalnog tima Petlova, koji je na Mundijalu u Nemačkoj 2006. godine zauzeo drugo mesto.

Čitavu deceniju posle kačenja kopački o klin, svet ga i dalje prepoznaje kao najboljeg defanzivnog veznog, a naslednika mnogi vide u njegovom sunarodniku, i uzdanici Čelsija, Ngolo Kanteu.
Pogledaj vesti o: Pčelarstvo

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.