Med kao hrana i lek – kako prepoznati falsifilkat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2021, 17:04

Med kao hrana i lek – kako prepoznati falsifilkat

Med je uz maslinovo ulje najfalsifikovaniji proizvod u svetu. Na tu činjenicu upozoravaju nalazi Veterinarske inspekcije i apeli Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Upravo ta organizacija pruža veliku pomoć proizvođačima, ali i kupcima da dođu do zdravstveno bezbednog proizvoda.

Ljubav prema pčelarstvu i svemu lepom što bavljenje tim poslom nosi, izraženo je u porodici Jakšić iz Novog Sada. Principe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dobre pčelarske prakse poštuju Saša i njegov sin Stefan i kako kažu, ponosni su na svoj posao i saradnju sa profesorom Jovanom Kulinčevićem, stručnjakom svetskog glasa.

Saša Jakšić, pčelar iz Novog Sada objašnjava da dobra pčelarska praksa podrazumeva da se vode beleške. "O svemu. Šta se koristi od sredstava za dezinfekciju košnica, koji se lekovi koriste za obaranje varoe, kao i zdravstveno stanje tih pčelinjih zajednica", napominje Jakšić.

Med je prirodan, zdrav i sladak proizvod, ali isto tako može da izazove gorak ukus kod potrošača i to dovođenjem u zabludu, zbog primera bezočnih prevara pojedinaca, koji ne spadaju u proizvođače, već u pakere meda.

Kako prepoznati pravi med?

Jedan od načina je da kašičicu meda zagrejete - pravi med vri i ne menja boju i ne dimi za razliku od falsifikovanog meda.

Međutim, kada ste na pijaci ili u marketu, nemate priliku za takav ili neki drugi eksperiment. Jedan od načina da proverite kvalitet meda je sledeći - stavite šaku iza tegle i ako se prsti provide, verovatno se radi o lažnom medu. Pravi med ima određenu gustinu i zamućenost zahvaljujući polenu i drugim materijama.

Najpouzdanija metoda za utvrđivanje kvaliteta meda, ipak su laboratorijske analize, jer su falsifikatori usavršili tehnologiju i dodaju između ostalog šećer iz kukuruza ili šećerne trske, kao i razne sirupe i takvi proizvodi nisu prirodni i suprotni su važećem Pravilniku.

"Ono što bi svrstalo med u kategoriju prirodnih proizvoda jeste prisustvo polenovih zrna u medu i na osnovu njih u nerastvornom delu meda može da se odredi njegovo botaničko poreklo, da li je to bagremov ili lavandin med, šta više i njegovo geografsko poreklo", tumači Marijana Sakač, sa Naučnog Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.

Geografaskim poreklom zaštićen je Fruškogorski lipov med, po sastavu jedinstven u svetu.

Na osnovu ispitivanja na Naučnom Institutu za prehrambene tahnologije i saradnje sa drugim institucijama utvrđeno je kod lipovog i još nekoliko egzotičnih vrsta meda izraženo delotvorno svojstvo, između ostalog, u sprečavanju razvoja kancerogenih ćelija u organizmu zahvaljujući antioksidativnim materijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.