Kako se spasiti od KRPELJA, KOMARACA i PČELA U PRIRODI? Postoji jednostavan način - Izbegavajte ODEĆU u OVIM BOJAMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jul.2022, 17:05

Kako se spasiti od KRPELJA, KOMARACA i PČELA U PRIRODI? Postoji jednostavan način - Izbegavajte ODEĆU u OVIM BOJAMA

Leti se najviše roštilja, kampuje i uživa u aktivnostima napolju

Čak i najidiličniji pejzaž, nažalost, ima svoje nedostatke, jer kada se odmaramo na svežem vazduhu moramo izbegavati komarce, mušice i krpelje.

Ipak, postoje načini da se problemi sa bubama spreče. Boje odeće koju nosimo takođe nas čine manje ili više privlačnim insektima.

Adekvatna odeća je neophodna

Komarci "vole" da zuje oko uha i ujedaju bez milosti. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << livadama i baštama ima pčela i raznih sitnih mušica, dok se krpelji mogu doneti ne samo iz šume, već i iz gradskog parka ili travnjaka u blizini kuće. Insekti mogu biti ne samo problematični, već i opasni.

Da bi se izbeglo nepoželjno druženje sa ovim insektima, vredi pribegavati raznim merama. Takođe je važno da se obučete na odgovarajući način.

Boje koje ih privlače

Istraživanje naučnika sa tri različita univerziteta u SAD-u i Nemačkoj pokazalo je da je veća verovatnoća da će komarci ciljati određene boje kada otkriju izvor ugljen-dioksida.

Najatraktivnije boje za njih su crvena i narandžasta, a privlače ih i crna i plavo-zelena. Zauzvrat, boje poput bele, plave, zelene i ljubičaste će izbegavati, jer im nisu toliko privlačne.

Krpelji

Postoji verovanje da krpelja privlači bela boja, ali ovi nemaju oči, već imaju čeljusti sa receptorima koji beleže koncentraciju ugljen-dioksida i mlečne kiseline u znoju, kretanju vazduha i toplotu. Ovo im je dovoljno da uspešno ciljaju svoje žrtve. Stručnjaci smatraju da tokom izleta na livade ili u šumu vredi izabrati, suprotno onome što se veruje, jarke boje odeće, jer će se na njima lakše uočiti tamni krpelji.

Pčele

Pčele mogu biti posebno opasne za ljude koji su alergični na njihov otrov. Ako želimo da izbegnemo njihovo društvo, bolje je izbegavati odeću u bojama kao što su plava, ljubičasta i zelena. Ali i nijanse crvene i narandžaste su privlačne pčelama.

Bonus video: Vreli snimak voditeljke Jutarnjeg RTS-a zapalio mušku maštu

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.