Izvor: Radio 021, 26.Maj.2020, 10:14

Jeftin moldavski med stigao u Srbiju, domaći pčelari tvrde da će uvoz dovesti do kraha pčelarstva

U Srbiju je, prema podacima Saveza udruženja pčelarskih organizacija, samo krajem aprila jedna domaća kompanija uvezla 40 tona cvetnog meda iz Moldavije.

Med je uvezen po ceni od 2,2 evra po kilogramu, a uskoro, navode u organizaciji, stižu nove količine.

Predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović rekao je da je Srbija do sada uvozila simbolične količine meda, i to su uglavnom bili proizvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa ekskluzivnih lokacija i država. Sada je, međutim, drugačije, pišu "Novosti".

"Od 2009. godine upozoravamo da moramo napraviti svoj domaći brend, kako bismo se oduprli jeftinim uvoznim proizvodima", upozorava Živadinović.

Znali su, kako je naveo, da će "sve ozbiljnija borba protiv falsifikata na kraju dovesti do uvoza meda sumnjivog kvaliteta, po nerealno niskim cenama".

"Ovome možemo samo da se suprotstavimo domaćom teglom, pod brendom 'Naš med', pa potrošači mogu da prepoznaju šta je iz uvoza, a šta ne", rekao je.

Kako kaže, ovakav uvoz meda vodi u "krah pčelarstva".

"Tačnije, vodi nas u problem koji sada imaju Hrvatska i Italija, jer su preplavljene kineskim medom", kaže Živadinović.

Zaključuje da je uvoz meda legitiman i legalan, jer je tržište otvoreno, ali da to nije korektno prema domaćim proizvođačima.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.