Dr Nenad Vranješ: Javnost je obmanuta, a Pasterov zavod se ograđuje od vesti o testu na antitela

Izvor: eKlinika.rs, 28.Sep.2021, 15:13

Dr Nenad Vranješ: Javnost je obmanuta, a Pasterov zavod se ograđuje od vesti o testu na antitela

Povom informacije da je Pasterov zavod iz Novog Sada razvio najprecizniji test, koji ne samo da utvrđuje nivo antitela za covid 19, nego i određuje koliko je osoba zaista zaštićena od ovog virusa, vršilac dužnosti direktora Pasterovog zavoda iz Novog Sada mr sci. med. Nenad Vranješ demantovao je za eKlinika portal ovu informaciju. 
Obmanuta je javnost – Pasterov zavod se u svemu ograđuje od netačnih, samovoljnih i tendencioznih izjava, koje su tom prilikom izrečene, >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << na grub i neprofesionalna način, bez poštovanja etičkih i osnovnih procedura. Neodmerenim i samopromovišućim izjava obmanuta je javnost, a mi smo dovedeni u neprijatnu poziciju. Generalno, izvinjavamo se svima koji se na neki način osećaju neprijatno, ali jednostavno, to sve što je navedeno je tek u povoju i ni pod razno ne može da izađe iz kuće. Jednostavno, tek se radi na tome – izjavio je dr Nenad Vranješ za eKlinika portal.
Ne možete izaći u javnost i reći da imate 10 puta bolju vakcinu Podsećamo da je šef Laboratorije za dijagnostiku besnila u Pasterovom zavodu profesor dr Dušan Lalošević, pre dve nedelje, novosadski Dnevnik rekao da je napravljen test i proizvedena prva srpska vakcina protiv covid 19.
Ne možete izaći u javnost i objaviti da imate vakcinu koja je 10 puta bolja od ostalih vakcina, na bazi rada od par meseci, to je veoma neozbiljno i krajnje štetno u celoj priči. Pasterov zavod se apsolutno ograđuje. To je sve u povoju, možda će biti nešto od toga, ali tek kada se sve razradi. Molim vas, da ne zbunjujemo javnost, to je moja molba – rekao je u razgovoru za eKlinika portal dr Vranješ i dodao da je ceo proces u fazi eksperimentalnog rada, a ne gotove vakcine.
„Samovoljne, netačne i tendeciozne izjave“ Tim povodom je Pasterov zavod objavio i redakciji eKlinika portala prosledio i saopštenje koje potpisuje dr Nenad Vranješ i kojim se ograđuje od, kako se navodi, „apsolutno netačnih, samovoljnih i tendencioznih izjava“.
Na grub i neprofesionalan način, bez poštovanja etičkih i osnovnih procedura naučno istraživačkog rada, neodmerenim i samopromovišućim izjavama, obmanjuje se javnost, a renomirana ustanova koja je stara više od 100 godina, dovedena je u neprijatnu i ničim zasluženu poziciju. Izvinjavamo se svima, ukoliko se bilo ko oseća neprijatno po bilo kom osnovu, a stručne službe Pasterovog zavoda će, u skladu sa sopstvenim Statutom i pravilnikom, izreći odgovarajuće mere prema našem zaposlenom„, navodi se u saopštenju.
Podsećamo da je dr Lalošević u izjavi koju su preneli domaći mediji, rekao da su stručnjaci Pasterovog zavoda iz Novog Sada napravili test koji osim određivanja nivoa antitela na covid 19 može da pokaže i koliko je neko zaštićen od korone.
– Ipak, niko do sada nije mogao da kaže šta zapravo znači kada vidimo koliko imamo antitela i da li nas to štiti od dobijanja virusa. Mi smo uspeli da napravimo test kojim možemo da izmerimo ukupna neutralizaciona antitela protiv virusa korona i da proverimo kakva je situacija sa novim sojevima virusa poput delta varijante, dok drugi rade analizu koja je povezana s prvim sojevima virusa. Do sada se dešavalo da građani negde urade analizu antitela, posle vakcinacije na primer, i misle da su zaštićeni, ali zapravo nisu zaštićeni i od novog soja virusa, pa se razboljevaju. Naš neutralizacioni test smatra se zlatnim standardom za proveru imuniteta i bitan je jer meri takozvana funkcionalna antitela protiv korone, to jest ona koja neutrališu virus – rekao je tada dr Lalošević.
Saopštenje za javnost Pasterovg zavoda iz Novog Sada prosleđeno eKlinika portalu

Članak Dr Nenad Vranješ: Javnost je obmanuta, a Pasterov zavod se ograđuje od vesti o testu na antitela se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.