Aplikacija koja pomaže alergičnima na polen

Izvor: Radio 021, 21.Jun.2018, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aplikacija koja pomaže alergičnima na polen

Aplikacija "Polen" ("Pollen") pruža informacije o koncentraciji polena u vazduhu na određenoj lokaciji.

"Polen" je kreirao Medicinski univerzitet u Beču u saradnji sa lokalnim i međunarodnim institucijama.

Između ostalog, aplikacija prikazuje prognozu polena za naredna tri dana u zavisnosti od toga na kojoj lokaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se nalazi korisnik. Tu je personalizovana prognoza, lični unosi o alergiji na polen, podsetnici na posete lekaru, obaveštenja o vremenu cvetanja biljaka sa alergenim polenom.

Veliki broj ljudi pati od alergija, a najčešća je ona koja se odnosi na polen biljaka. Osim što izaziva iritaciju očiju, kašalj i kijanje, one mogu da ugroze zdravlje ljudi, zbog čega je važno da se na vreme primete i leče.

Novosađani koncentraciju polena u vazduhu mogu da prate preko sajta nspolen.com Laboratorije za palinologiju Prirodno-matematičkog fakulteta.

Aktuelne informacije pokazuju da je u Novom Sadu trenutno registrovana umereno visoka koncentracija polena trave, bokvice i koprive.

Građanima koji su alergični na neke od biljaka preporučuje se šetnja posle kiše. Koncentracija polena u vazduhu je najviša ujutru, pa je preporučljivo da se prostorije provetravaju uveče. Po povratku kući obavezno je tuširanje i promena odeće. Osobe koje imaju kućnog ljubimca trebalo bi da ga iščetkaju, jer se polen zadržava i na dlaci. Takođe, kada primete simptome alergije trebalo bi da se jave svom lekaru.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.