U Loznici crveni alarm zbog ambrozije

Izvor: RTS, 13.Sep.2017, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Loznici crveni alarm zbog ambrozije

U poslednje tri nedelje, Dom zdravlja u Loznici izdao je crveni alarm upozorenja zbog visoke koncentracije polena ambrozije u vazduhu, a u Službi opšte medicine povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog tegoba izazvanih alergijom na tu biljku.
Čak i oni građani koji nikada nisu imali tegobe zbog polena ambrozije, ove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine ih imaju, kažu u lozničkom Domu zdravlja. 
Osim kašlja, simptomi alergije izazvane ambrozijom su kijanje, osip po koži i gušenje. Pomoć lekara traže uglavnom stariji građani, kaže dr Dragana Nešković Marković, načelnica Službe opšte medicine, "ali primećen je i sve veći broj mlađih pacijenata koji se javljaju sa simptomima alergije".
U službi lozničkog Doma zdravlja koja prati stanje aeropolena u vazduhu kažu da od 2007. godine do danas nisu zabeležili izrazito visoke količine polena ambrozije. Biološkinja Valentina Najdanov Petrović ističe da je u prethodnoj nedelji bilo "četiri puta više koncentracije od tih visokih koje mogu da izazovu kod većine alergičnih osoba reakcije".
I dok u gradskoj Komunalnoj inspekciji kažu da njihove ekipe prate stanje na terenu, i da je bilo prijava zbog neuklanjanja ambrozije, meštani u lozničkom naselju Lagator dodaju da zbog ambrozije već danima izbegavaju izlazak iz kuće.
"Svi vlasnici javnih i privatnih površina dužni su da uklanjaju ambroziju sa svojih površina", naglašava Željko Radović, načelnik Komunalne inspekcije u Loznici. "Grad Loznica preventivno radi na uklanjanju ambrozije, mi imamo mape na kojima su evidentirane i privatne i javne površine sa ambrozijom, i javna preduzeća od početka vegetacionog perioda od maja sistematski rade košenje."
U naselju Lagotor odmah pored vrtića za decu i stambenih objekata nalaze se hektari pokriveni ambrozijom. Da li je ovakva slika rezultat neodgovornosti gradskih komunalnih preduzeća ili pojedinaca nismo uspeli da saznamo.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CRVENI ALARM U LOZNICI Ambrozija stvara velike probleme građanima

Izvor: Blic, 14.Sep.2017, 10:07

Zbog visoke koncentracije polena ambrozije u vazduhu, u poslednje tri nedelje, Dom zdravlja u Loznici izdao je crveni alarm upozorenja, ali i pored toga povećan je broj pacijenata koji se javljaju u službu opšte medicine zbog tegoba izazvanih alergijom na tu biljku...Simptome, poput kašlja, kijanja,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.