Izvor: RTS, 17.Okt.2021, 20:21

Plodovi Rađevine prikazani na manifestaciji u Krupnju

Na manifestaciji "Plodovi Rađevine" Krupanj je ugostio predstavnike stotinak poljoprivrednih gazdinstava iz cele Srbije, koji su prikazali sve što su pripremali tokom čitave godine. Cilj manifestacije je da podstakne i osnaži život i rad na selu.
Porodica Maksimović iz Brštice kod Krupnja, pčelarstvom se bavi od 1931. godine. Četiri generacije godinama su gradile brend, a tradicija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se nastavlja.

Uz plodne njive i veliki trud, za uspeh na selu važno je, kažu poljoprivrednici, da čitava porodica bude uključena u posao.
Osim proizvođača sezonske zimnice, voća i povrća, predstavila su se i Udruženja preduzetnica koja pokušavaju da osnaže žene iz ruralnih krajeva.
"Imamo pod malinom hektar i dvadeset ari i kupine osamdeset ari, voća imamo oko šest hektara. Sušimo, pretvaramo u džemove, imamo ovaj šljivani kolač i rakiju", navodi Radovan Damnjanović iz Osečine.
"Masa žena je spremna da nastupa na ovakvim manifestacijama i bave se raznoraznim ručnim radovima, neke se bave testeninama, neke rade, torte kolače", Radovan Miletić iz Ljubovije.
U Rađevini većina stanovništva živi od poljoprivrede i voćarstva, a na imanjima predaka gaje organske maline, kupine i autohtone sorte krompira.
"Imali smo prinose pet hiljada tona maline, dve i po hiljade tona kupine, i oko nekih hiljadu tona šljive, znači nikad rodnija godina što se može videti", ukazuje Aleksandar Petrović, pomoćnik predsednika Opštine Krupanj.
Do kraja idućeg meseca proizvodi iz Rađevine moći će da se kupuju širom Srbije preko aplikacije koja je umrežila sve poljoprivredne proizvođače iz tog kraja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.