Izvor: RTS, 17.Maj.2021, 05:58

Košnice na Guglovoj mapi sveta, da li je to rešenje za učestalo trovanje pčela

Pčelari u Bačkom Novom Selu prave digitalnu mapu pčelinjaka. Cilj je da smanje česta trovanja i poboljša život pčela. Ako ga ostvare, model bi mogli da preuzmu proizvođači širom Srbije.
Na Gugl mapi svega, zašto ne i košnica? Ovako je razmišljao Jozef kada je Trag fondaciji poslao projekat za kreiranje digitalne mape pčelinjaka u opštini Bač.

Jozef Gašparovski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kaže da će svi videti gde se nalazi Bačko Novo Selo, neće više biti izgovora za voćare kod prskanja ili zaštite od komaraca – ne znamo gde su vam pčelinjaci.
"Bačko Novo Selo bilo je prošle godine problem sa prskanjem kanala od vodne zajednice Bačka Palanka. Prskali su totalnim herbicidima i biljke i vodu tako da je došlo do trovanja pčela", rekao je Safet Demirović.
Iako se glavno prskanje obavlja pre formiranja cveta, nije retko da se pčele otruju i u zasadu jagoda. S obzirom na to da cvetanje traje oko mesec dana, jagodarima će dobro doći informacija ima li košnica u blizini.
Vlade Šomoši, direktor ZZ "Bačka jagoda" rekao je da bez pčela ne mogu voćari, pogotovo  jagodari. "To je nekako prirodno došlo, saradnja će značiti mapiranje pčelinjaka jer će se uporedo mapirati i zasadi jagoda", naveo je Šomoši.
Bačka opština obiluje bagremovom šumom, zato se u sezoni paše ovde stacioniraju i pčelari iz drugih krajeva Srbije.
U digitalnom formatu bi uz lokaciju pčelinjaka dobili i informacije o položaju atarskih puteva, šuma, vode, oranica, ali i o neiskorišćenom zemljištu idealnom za proizvođače lekovitog bilja koje je za pčele prava poslastica.
Nevena Blagojević iz Bačkog Novog Sela kaže da zemljište može da bude i druge, treće, četvrte kategorije, što je veoma zastupljeno na ovom području, a malo iskorišćeno.
Da umesto seoske deponije, na primer, niknu žalfija, timijan ili kamilica za dalju preradu u fina eterična ulja, što bi obradovalo i pčele i ljude.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.