VERNI PAS HAČIKO: Devet godina je čekao svog preminulog gazdu na stanici nadajući se njegovom dolasku

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2021, 17:23

VERNI PAS HAČIKO: Devet godina je čekao svog preminulog gazdu na stanici nadajući se njegovom dolasku

Dana osmog marta 1935. godine uginuo je pas Hačiko

Pas Hačiko postao je toliko slavan u Japanu da mu je podignut bronzani spomenik, a o njemu je snimljeno i više filmova.

, legendarno slavan u Japanu po svojoj vernosti gospodaru. Naime, Hačiko je nekada bio pas profesora Hidesaburoa Uenoa s Tokijskog univerziteta i svakog dana je dočekivao svog gospodara na stanici kad se ovaj vraćao vozom.

Međutim, profesor je 1925. godine umro od moždanog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << udara, nikada se ne vrativši na stanicu. Pas Hačiko je sledećih gotovo devet godina svakog dana dolazio na stanicu u isto vreme u nadi da će se profesor ipak vratiti.

Prolaznici su primetili da se radilo o neobično vernom psu pa je Hačiko dospeo u medije i postao poznat širom Japana.

Hačiko je pripadao pasmini Akita, koja potiče sa severa japanskog ostrva Honšua. Zbog prisutnosti u medijima, pas Hačiko postao je toliko slavan u Japanu da mu je podignut bronzani spomenik, a o njemu je snimljeno i više filmova.

Izvorni japanski film o njemu iz 1987. godine bio je blokbaster u toj zemlji, a u američko-britanskom rimejku iz 2009. godine glumio je poznati Ričard Gir.

U trenutku kad je pas Hačiko 1935. godine uginuo, bio je star 11 godina. Na groblju Aojama u Tokiju uz grob njegovog gospodara – profesora Hidesaburoa Uenoa – podignut je spomenik vernom Hačikou.
Pogledaj vesti o: Osmi mart

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.