Izvor: RTS, 21.Mar.2021, 15:12

Nedelja odlučivanja u Prištini: Stabilne institucije ili novi vanredni izbori

U kosovskoj skupštini za sutra je zakazana konstitutivna sednica na kojoj se pored verifikovanja mandata 120 poslanika očekuje i izbor predsednika i njegovih zamenika, odnosno članova skupštinskog predsedništva.
U novom sazivu pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ima najviše poslanika - 58, nedovoljno međutim da samostalno formira buduću vladu.
Većina poslanika manjinskih zajednica, izuzev Srpske liste, najavili su podršku kako bi Kurti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << formirao vladu, ali problem ostaje u tome da za nesmetano funkcionisanje centralnih institucija treba izabrati i novog predsednika.
Aktuelnom vršiocu dužnosti predsednice privremenih institucija u Prištini, Vjosi Osmani ističe šestomesečni mandat 5. maja, a u prvoj polovini aprila je potrebno izabrati novu osobu ili potvrditi da Vjosa Osmani kao kandidat Samoopredeljenja, dobija petogodišnji mandat na mestu predsednice.
Ukoliko Osmani ili neki drugi kandidat ne bude dobio podršku, ići će se na nove vanredne parlamentarne izbore, nekoliko meseci nakon poslednjih, održanih oktobra prošle godine.
U odnosu na izbor vlade, sa prostom većinom od 61 poslanika, predsednika je moguće izabrati sa istim brojem glasova, ali uz obavezno prisustvo 80 poslanika, ili dve trećine. Bez podrške poslanika albanskih partija, Samoopredeljenje ne može da izabere predsednika. Čak i da svih 20 manjinskih poslanika, uključujući i Srpsku listu, bude spremno da podrži Vjosu Osmani, to bi bilo 78 poslanika. Nedostaju još dva.
Iz pokreta Samoopredeljenje su najavili da će konsolidacija institucija biti izvršena vrlo brzo, i da će nakon izbora predsednika parlamenta skupštine nastaviti sa formiranjem vlade.
Član predsedništva Samoopredeljenja Arberie Nagavci, rekla je medijima na albanskom da je Glauk Konjufca njihov kandidat za predsednika skupštine.
Kandidat Samoopredeljenja za predsednika Vjosa Osmani i lider pokreta Albin Kurti zahtevali su konstruktivnost političkih subjekata svojim prisustvom na tri izborna zasedanja.
Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova jasno su stavili do znanja da neće "obezbediti kvorum" potreban za izbor novog predsednika. Ali Demokratski savez Kosova, kojeg od skoro predvodi Ljumir Abidžiku, još uvek nije isključio mogućnost da bude deo podrške Vjose Osmani. Abidžiku je najavio da će odluka biti doneta sledeće nedelje, nakon direktnog i odvojenog razgovora sa Vjosom Osmani.
"Dogovorili smo se da se nakon formiranja institucija sastanemo sa kandidatkinjom za predsedničkog kandidata i jasnije razumemo njen položaj predsedničkog kandidata prema DSK, pokretu Samoopredeljenje, opozicionim partijama, a posebno prema njenoj političkoj inicijativi. Nakon formiranja institucija sledeće nedelje, čekamo poziv predsedničkog kandidata", rekao je Abidžiku.
Opozicione stranke Albanaca saopštile su da nisu saglasne da predsednik skupštine, vlade i predsednik privremenih institucija budu osobe samo iz jedne stranke, tj. pokreta Samoopredeljenje.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kurti predložen za premijera Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Mar.2021, 08:58

U ponedeljak popodne (22. marta) u Prištini je na sednici Skupštine Kosova za izbor nove državne vlade lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti (Albin Kurti) predložen za premijera. Sednica o izboru Vlade usledila je samo nekoliko sati nakon što je tokom dana konstituisan osmi saziv parlamenta prema...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.