Pakistan: Američka akcija neovlašćena i jednostrana

Izvor: Vesti-online.com, 04.Maj.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakistan: Američka akcija neovlašćena i jednostrana

Pakistanska vlada kritikovala je američku raciju u kojoj je ubijen vođa Al Kaide Osama bin Laden kao "neovlašćenu, jednostranu akciju". U saopštenju vlade Pakistana navodi se da je "ovaj slučaj neovlašćene, jednostrane akcije ne sme da postane pravilo".

Bin Laden je ubijen u akciji američkih specijalaca u noći između nedelje i ponedeljka u gradu Abotabadu, koji se nalazi oko 100 kilometara od Islamabada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prestonice Pakistana, saveznika SAD u regionu.

"Vlada Pakistana dalje potvrđuje da takav slučaj neće predstavljati presedan za bilo koju državu, uključujući SAD", dodaje se u saopštenju, u kome su takve akcije ocenjene kao "pretnja međunarodnom miru i bezbednosti".

Ovo saopštenje je, po oceni agencije Asošiejted pres (AP), delimično podstaknuto unutrašnjim pitanjima.

Pakistanska vlada i vojska našle su se na meti kritika posle ove akcije, a kritičari su optužili vlasti da su dozvolile Vašingtonu da povredi suverenitet zemlje, dok su vlasti u Islamabadu izrazile ljutnju zbog sumnji da su skrivale Bin Ladena.

Zvaničnici SAD, Francuske i Velike Britanije u utorak su se zapitali kako to da pakistanska vlada nije znala da da je vođa Al Kaide godinama živeo u garnizonskom gradu nedaleko od prestonice.

Avganistanska vlada je ocenila da je Pakistan morao znati da lider terorističke organizacije Al Kaide Osama Bin Laden živi u gradu Abotabadu, u kojem se nalazi vojni garnizon, u blizini Islamabada.

Odnosi Kabula i Islamabada su već dugo napeti, posebno jer Pakistan toleriše talibane koji teritoriju te zemlje koriste kao sklonište posle napada na avganistanske i međunarodne snage.

"Ne samo Pakistan sa jakom obaveštajnom službom, već i vrlo slaba vlada sa slabom obaveštajnom službom bi morala da zna ko živi u toj kući", saopštilo je avganistansko Ministartstvo odbrane.

Zgrada u kojoj je Bin Laden živeo je u blizini vojne akademije i kuća mnogih oficira.

Lider ogranka Al Kaide na Arabijskom poluostrvu (Akpa) obećao je da će osvetiti Osamu bin Ladena.

"Osvetićemo našeg šeika Osamu. Dokazaćemo neprijateljima Božijim. Videće ono što ne očekuju", izjavio je lider Akpe u provinciji Abjan, uporištu mreže.

Prema rečima lokalnog vođe koji je želeo da ostane anoniman, smrt šeika Osame ne znači da će džihad biti prekinut.

On je rekao da Akpa, koja je nastala stapanjem saudijskog i jemenskog ogranka Al Kaide, "priprema plan akcije za nastavak džihada u narednom periodu.

Međutim, taj lider Al Kaide nije izneo detalje. Ogranak Akpa veoma je aktivan na jugu i jugoistoku Jemena gde je nekoliko regiona izvan kontrole centralne vlade u Sani.

Američki Federalni istražni biro (FBI) objavio je upozorenje za korisnike interneta da se u i-mejlu u kojem su navodne fotografije ili video-snimci likvidacije Bin Ladena nalazi štetni softver ili virus.

U saopštenju se ističe da se pomoću virusa mogu ukrasti lični podaci ili zaraziti računar.

FBI je zatražio da korisnici interneta promene podešavanja na društvenim stranicama kako bi dodatno otežali širenje ovog virusa.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.