OBELODANITI SVE ČINJENICE OKO UBISTVA BIN LADENA

Izvor: Kurir, 05.Maj.2011, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OBELODANITI SVE ČINJENICE OKO UBISTVA BIN LADENA

OSLO - Visoki komesar UN za ljudska prava, Navi Pilaj, pozvala je danas na "potpuno obelodanjenje svih istinitih činjenica" kako bi se utvrdila legalnost ubistva lidera al-Kaide Osame Bin Ladena.

"Zalažem se za razotkrivanje svi činjenica i smatram da svi, a ne samo moja kancelarija, imaju pravo da znaju šta se tačno dogodilo", rekla je Pilaj novinarima u Oslu.

"Ujedinjene Nacije osuđuju terorizam ali imaju i osnovna pravila o tome kako se sprovodi anti-teroristička >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << aktivnost. Ona se mora povinovati međunarodnim zakonima", dodala je Pilaj i objasnila "na primer, nisu dozvoljena mučenja ili ubistva bez sudskog procesa".

Promena priče Bele kuće oko toga kako je izveden napad samo je povećala sumnje oko američkih uveranja da su američke specijalne snage poslate u skrovište Bin Ladena u Abotabadu, u Pakistanu, bile spremne da ga zarobe živog, napominje AFP.

"Da se predao, odnosno pokušao da se preda, mi bi to prihvatili", rekao je juče američki državni tužilac Erik Holder u senatu.

Ranije ove sedmice, Pilaj je izjavila "SAD su jasno rekle da im je namera bila da uhapse Bin Ladena ukoliko to bude moguće i shvatam da je to očigledno bilo teško".

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da je Bin Laden bio naoružan u trenutku kada je ubijen, međutim u utorak je portparol Bele kuće Džej Karni ispravio tu izjavu rekavši da šef al-Kaide nije bio naoružan kada su ga u akciji ubili pripadnici specijalne elitne jedinice.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.