Bin Ladenova ćerka svedok ubistva

Izvor: B92, 04.Maj.2011, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bin Ladenova ćerka svedok ubistva

Vašington -- Rojters prenosi da je Bin Ladenova ćerka preživela napad američkih marinaca i bila svedok njegove likvidacije. Ostali mediji bave se objavljivanjem fotografija.

I danas se otkrivaju novi detalji akcije u kojoj je ubijen voša terorističke organizacije Al Kaida Osama bin Laden.

Portparol Bele kuće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Džej Karni potvrdio je da Bin Laden nije bio naoružan kada je ubijen, iako su prethodno američki zvaničnici tvrdili da je pružao otpor. Karni je međutim objasnio da "pružanje otpora ne podrazumeva nošenje vatrenog oružja".

Da je Bin Laden ubijen potvrdila je u razgovoru s predstavnicima pakistanske obaveštajne službe njegova ćerka, koja je izjavila je da je videla kako su ga američki specijalci ubili. Ona je u trenutku napada bila u zgradi, ali nije povređena.

S druge strane, tema američkih medija je i pitanje objavljivanja fotografija ubijenog vođe Al Kaide. Iako je ranije rečeno da je puštanje u javnost takvih snimaka diskutabilno jer su "oni jezivi", direktor CIA Leon Paneta je izjavio u intervjuu za televiziju NBC da će fotografije ipak biti objavljene u javnosti.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da je Bela kuća dobila tri kompleta fotografija sa mesta ubistva. Prema tom izvoru, u jednom su snimci tela ubijenog vođe Al Kaide, na kojima se prepoznaje njegov lik, ali s obzirom na otvorenu ranu iznad oba oka, fotografije do sada nisu objavljene.

U drugoj grupi su fotografije sahrane Bin Ladena, odnosno trenutka kada je njegovo telo sa nosača aviona Karl Vinson spušteno u more, a treći komplet su fotogradfije samog upada u njegovo sklonište u Abotabadu.

Na naslovnoj strani specijalnog izdanja američkog magazina Tajm osvanuće u četvrtak lik Osame Bin ladena precrtan velikim crvenim "X".

Za amerikance takva fotografija ima posebnu simboliku-prvi put je pre više od 6 decenija na sličan način poznati magazin objavio vest o Hitlerovoj smrti.

Odneti kompjuteri sa opremom

Iz kuće u kojoj je Osama Bin Laden ubijen američki specijalci odneli su pet kompjutera sa opremom.

Kako prenose mediji, američki specijalci su pretresli Bin Ladenovu kuću u Pakistanu i zaplenili kompjutere, hard drajvove i oko 100 komada diskova i DVD-ova.

Prema procenama američkih medija podaci iz zaplenjenih kompjutera pružiće retku mogućnost Centralnoj obaveštajnoj agenciji da sazna više o vođi Al Kaide, a CIA je već odredila tim za pregled materijala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.