Bin Laden tajne skrivanja učio od Karadžića

Izvor: S media, 05.Maj.2011, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bin Laden tajne skrivanja učio od Karadžića

U današnjem dobu moderne tehnologije, kada ljudi ceo svet imaju "na dlanu" gotovo je nemoguće sakriti se, ali najtraženijem teroristi na svetu Osami bin Ladenu je to uspevalo godinama. Sasvim izvesno je da su mu primer bila tuđa iskustva, a vrlo verovatno da je tajne i tehnike skrivanja učio i od Radovana Karadžića, haškog optuženika osumnjičenog za genocid i zločin protiv čovečnosti.

Prva lekcija koju je Bin Laden naučio jeste sigurno stapanje sa sredinom, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << toga je promišljeno izabrao naselje u kojem živi srednji društveni sloj, blizu vojne akademije.

Učio je Osama bin Laden na iskustvu Sadama Huseina, kojeg su američki specijalci pronašli u jednoj rupi u Iraku, ali sigurno je mnogo toga naučio od haškog optuženika Radovana Karadžića, piše britanski kolumnista "Guardijana"Endrju Miler.

Karadžić se godinama, zahvaljujući svojim pomoćnicima, krio po manastirima, po Rusiji, Grčkoj i Srbiji. Uhapšen je u Beogradu i bio je neprepoznatljiv, skriven iza brade, duge sede kose i velikih naočara. Godinama se predstavljao kao nadrilekar Dragan Dabić.

Haški optuženik Ratko Mladić još nije uhapšen, iako se silne novčane nagrade daju za informacije o njegovoj lokaciji. Inače, nakon što je ubijen Osama bin Laden mnogi vode polemiku oko toga ko je sledeći najtraženiji čovek na svetu, a pri samom vrhu liste se svakako nalazi Ratko Mladić.

Kolumnista navodi da bi istražitelji tragajući za Mladićem prvo trebali da pogledaju "ispred svog nosa".

Drugi čovek Al- Kaide "ocinkario" Bin Ladena?

"Krtica" prodaje Bin Ladenove fotografije?

"Krtica" prodaje Bin Ladenove fotografije?

Naime, svi begunci s vrha liste najtraženijih osoba na svetu uglavnom vode normalan život i tako se maskiraju. Bin Ladenova "greška" je možda bila što nije išao "u korak s vremenom". U ogromnoj kući u kojoj je živeo nedaleko od Islamabada nije imao internet, ni priključak za telefon. Naravno, to je privuklo pažnju Amerikanaca.

Živeti u vili, a nemati telefon i internet? - Nemoguće. Strah od novih tehnologija razotkrio je najtraženijeg begunca Osamu bin Ladena.

(sarajevo-x)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.