Svečano zatvorene ZOI u Pekingu: Niko kao Norveška, Srbija bez medalje, istorijski nastup Austrije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2022, 11:10

Svečano zatvorene ZOI u Pekingu: Niko kao Norveška, Srbija bez medalje, istorijski nastup Austrije

Zimske olimpijske igre u Pekingu svečano su zatvorene spektakularnom ceremonijom na čuvenom stadionu "Ptičije gnezdo" u Pekingu.

Prisutnima se obratio predsednik Kine Si Ðinping, kao i predsednik Organizacionog komiteta Igara Chai Chi, dok je Igre zvanično zatvorio predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

"Pokazali ste snagu olimpijskog duha, međusobno ste se poštovali i podržavali, prevladali ste sve podele i pokazali da smo u ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zajednici svi jednaki. Ujedinjujuća snaga olimpijskog duha jača je od sila koje pokušavaju da nas podele. Ta snaga daje snagu miru i neka politički lideri budu inspisirani vašom porukom solidarnosti i mira", rekao je Bah posle čijeg govora je ugašen olimpijski plamen i usledio spektakularni vatromet.

Zastavu Igara preuzeli su gradonačelnici Milana i Kortine D''Ampeco, koji su organizatori 2026. godine.

Na Igrama u Pekingu takmičilo se 2.871 sportista u sedam sportova i 15 disciplina, iz 91 države i teritorije, a podeljeno je ukupno 109 kompleta medalja.

Srbiju su predstavljali skijaši Nevena Ignjatović i Marko Vukićević.

Niko kao Norveška

Norveški sportisti postavili su rekord po broju zlatnih medalja na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama.

Sa 37 medalja, od čega 16 zlatnih, Norveška je daleko najuspešnija nacija na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Norveški sportisti postavili su rekord po broju zlatnih odličja, a poslednjeg dana takmičenja u Pekingu nordijska trkačica Tereza Johaug osvojila je 16 zlatno odličje.

Dosadašnji rekord od 14 zlatnih medalja na Olimpijskim igrama držale su Norveška i Nemačka iz 2018. godine u Pjongčangu, odnosno Kanada iz Vankuvera 2010. godine.

Na Igrama u Pekingu 29 zemalja je osvojilo medalje, što se nikada do sada nije dogodilo..

Zimske olimpijske igre u Pekingu donele Austriji rekordan broj medalja

Zimske olimpijske igre u Pekingu za Austriju bile su druge najuspešnije u istoriji učešća na zimskim Olimpijskim igrama.

Austrijski olimpijci osvojili su 18 medalja - sedam zlatnih, sedam srebrnih i četiri bronzane.

Mi smo veoma zadovoljni, rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Austrije Karl Štos.

Uspešniji su olimpijci bili jedin u Albervilu, kada su se 1992. kući vratili 1992. sa ukupno 21 odličjem - šest zlatnih, sedam srebrnih i osam bronzanih medalja.

Šesti put zaredom su austrijski olimpijci na zimskim Olimpijskim igrama izborili dvocifren broj medalja i time ušli među prvih 10 zemalja učesnica, što je, i bila želja Štosa ped odlazak u Peking.

Austrijski olimpijci otputovaće sutra iz Pekinga, a u utorak im predsednik Aleksander van der Belen priređuje pobednički prijem.

Prvo zlato na Zimskim olimpijskim igrama za hokejaše Finske

Po prvi put u istoriji, hokejaška reprezentacija Finske osvojila je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, pošto je danas u finalu savladala Rusiju sa 2:1.

Rusi su poveli u golom Mihaila Grigorenka u 20. minutu, ali su Finci preokrenuli golovima Vilea Poke u 25. i Hanesa Bjorninena u 41. minutu velikog finala.

Pre zlata u Pekingu, Finci su dva puta osvajali srebrnu medalju, a imaju i četiri bronzana odličja.

Od raspada Sovjetskog saveza, Rusija ima zlato sa igara u Pjongčangu 2018. godine.

Slovaci su ubedljivom pobedom protiv Švedske sa 4:0 osvojili bronzu, što je njihova prva olimpijska medalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

ZOI: Istorijski nastup Austrije

Izvor: B92, 20.Feb.2022

Zimske olimpijske igre u Pekingu za Austriju bile su druge najuspešnije u istoriji učešća na zimskim Olimpijskim igrama.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.