Sestre biciklistkinje pobegle od Talibana, danas žive svoj san i neumorno okreću pedale

Izvor: Luftika.rs, 15.Avg.2022, 16:11

Sestre biciklistkinje pobegle od Talibana, danas žive svoj san i neumorno okreću pedale

Pet avganistanskih biciklistkinja pobeglo je od Talibana u leto 2021, želeći da nastave da žive sopstvene snove.
Njihovo prebivalište sada je Italija, gde vredno treniraju, nadajući se da će postati prve biciklistkinje koje će predstavljati Avganistan na sledećim Olimpijskim igrama, piše BBC.
– Prvi put kada sam vozila bicikl osećala sam se predivno, kao da letim, kaže članica Avganistanskog državnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << biciklističkog tima, Fariba Hašimi.
Foto: Printscreen BBC Faribi i njenoj sestri Juldu Hašimi nije bilo dozvoljeno da voze bicikl u Avganistanu. Morale su da pobegnu od Talibana kako bi ispunile životnu želju.
Njihov narod ne prihvata da žene voze bicikle, te su zbog svoje odluke dve sestre neretko bile izložene maltretiranju tokom školovanja. Udarali su ih kolima, bacali na njih kamenje, ali nisu odustale. Tajno su nastavile da se bave biciklizmom, kada im je sinula ideja da se obrate za pomoć.
Bivša svetska šampionka, Aleksandra Kapeloto, pomogla je Faribi i Juldu da se presele u Italiju.
– Životi su im bili ugroženi, tako da je bilo prirodno da im pomognemo, kaže ta italijanska heroina.
Sestre iz Avganistana sada treniraju u ruralnom delu Italije sa tri koleginice. Jedna drugoj daju snagu, ali kažu da su im uvek u mislima one koje su ostavile.
– Kad se setim porodice mnogo sam tužna, priča Juldu.
– Razgovaram sa prijateljima koji mi kažu „Fariba, ne možemo da izađemo iz kuće, ne možemo da idemo u školu“. Onda pogledam sebe. Mogu da idem u školu, mogu da vozim bicikl. Osećam njihovu bol, dodaje Fariba.
Te hrabre žene odlučile su da ne propuste priliku koja im se ukazala i jasno zacrtan cilj – da odu na Olimpijske igre.
– Želim da pokažem svetu šta avganistanske žene mogu da postignu. Želimo da budemo primećene, kaže Fariba, kojoj je odlazak u Italiju pružio mogućnost da otkrije novu sebe.
Juldina želja je da je jednog dana otac i majka vide i da budu ponosni na nju.
– Neće sve postati šampionke, ali verujem da neke od njih to mogu, ističe Aleksandra Kapeloto.
Dodaje da je biciklizam sport u kojem se ceni snaga volje, želja za teškim radom i strast, a devojke iz Avganistana poseduju sve navedeno, smatra ona.
Nijedan biciklista se nije takmičio za Avganistan na Olimpijadi.
Izvor: BBC
Talibani joj ubili oca kada je imala 11 godina, danas doktorka i fudbalska zvezda, govori 11 jezika

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.