Izvor: MozzartSport.com, 29.Jul.2021, 13:01

Senzacija u ženskoj odbojci, olimpijski šampion je na ivici ispadanja i to odgovara Srbiji

Velika pobeda Ruskinja i odbojkaškog čuda od deteta

Kada su izvučene grupe za olimpijski turnir za odbojkašice, odmah se znalo da će Grupa B biti „grupa smrti“. Dovoljno je videti ko je sve tu: Olimpijski šampion Kina, svetski vicešampion Italija, evropski vicešampion Turska, pa sjajne Amerikanke kao bronzane sa prošlih Igara, uvek opasna Rusija i autsajder Argentina. Za prolaz dalje se podrazumevala pobeda nad Argentinom, ali i makar još jedna protiv neke od >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << jačih ekipa.

Italijanke, Kineskinje i Amerikanke su važile za favorite jer spadaju i u najuži krug kandidata za zlato zajedno sa Srbijom. Očekivalo se da prođu grupu. Uz manje probleme, ali svakako da prođu. A da četvrta ekipa u nokaut fazi iz Grupe B bude Turska ili eventualno Rusija. S tim što su se Turkinjama davale znatno veće šanse, jer Rusija poslednjih godina nema uspeha (već šest godina bez olimpijske, svetske ili evropske medalje!) i važila je uglavnom za potencijalno iznenađenje.

Posle tri kola u grupi, situacija je neverovatna. Kina se nalazi na rubu ispadanja. Aktuelni olimpijski šampion je danas doživeo i treći poraz u tri kola!

Fenomenalne Ruskinje su odigrale ponajbolju partiju u poslednjih nekoliko godina i u dramatičnom meču slavile sa 3:2 (17:25, 25:23, 25:20, 25:27, 15:12).

Kini je sada neophodno da u narednom kolu savlada Italiju koja nemilosrdno gazi u grupi predvođena Paolom Egonu i ima sve tri pobede. I da posle toga upiše „unapred upisanu“ pobedu protiv Argentine. Mnogo teška situacija za Kineskinje... U prva dva kola nisu uzele ni set Turkinjama i Amerikankama, tako da bez obzira ne veliki kvalitet i veliku zvezdu Žu Ting nemaju mnogo razloga za optimizam pred okršaj sa Italijankama. Ni u najluđim snovima Kineskinje nisu mogle da zamisle da bi već posle četiri kola mogle da budu eliminisane sa Olimpijskih igara.

A bitna je ovo vest i za naše odbojkašice. S obzirom kako Srbija melje rivalke u svojoj grupi, sve navodi na to da će Terzićeva kaznena ekspedicija osvojiti prvo mesto u grupi i da u četvrtfinalu ide na četvrtoplasiranog iz „grupe smrti“. Sa današnjim rezultatom je najrealnije da to bude Rusija. A nikako nam ne bi valjalo da smo već u četvrtfinalu morali da igramo protiv Kineskinja koje su nas savladale u finalu u Riju pre pet godine i sveukupno nam ne leže kao protivnik. Sa Ruskinjama bi to trebalo da bude lakša priča uz sav respekt prema onome što su pokazale do sada.

Očigledno da u kineskom timu mnogo toga ne funkcioniše. Svemoćna Žu nikada nije izgledala bespomoćnije nego na ovom turniru. Posle očajnih partija protiv Turske i Amerikanke, danas je bila nešto bolja, ali ipak nije donela preko potrebnu pobedu. Pritisak posle dva uvodna poraza je definitivno uradio svoje i Kineskinje su pukle kada je bilo najvažnije.

Iskusna Natalija Gončarova i supertalentovana Arina Fedorovceva (to dete ima tek 17 godina!) blistale su u prvom setu i Rusija je raznela Kinu. Osvojile su po osam poena, Fedorovceva je "ubijala" servisima čuvenu kinesku odbranu i Ruskinje su u velikom stilu osvojile prvi set. Ali borba je tek krenula...

Kineskinje su zaigrale sjajnu odbranu u drugom setu, Ruskinje su počele da greše u napadu i rezultat u setovima je izjednačen. Još bolje je Kina odigrala treći set. Rezervista Li Đingjing je blistala u napadu i pogodila sedam od osam napada, osvojila 10 poena i Kina je lako povela sa 2:1 u steovima.

Kada je Kina u četvrtom setu povela sa 19:12, delovalo je da su se Ruskinje slomile i da olimpijski šampion drži stvari pod kontrolom. A onda je zagrmela Irina Voronkova. Pogađala je šta je htela, Fetisova je bila sjajna u bloku i Rusija je stigla na 20:20! Usledila je igra živaca, poen za poen, spasla je Rusija dve meč lopte i na kraju je Natalija Gončarova iskoristila prvu set loptu.

U tajbrejku je Rusija odigrala sa mnogo više samopouzdanja, prijem je bio sjajan, a Voronkova i Fedorovceva nemilosrdne u napadu i Rusija je iskoristila treću meč loptu verovatno vrednu plasmana u četvrtfinale.

Čudo od deteta Arina Fedorovceva je završila meča sa 28 osvojenih poena, Natalija Gončarova je osvojila 37, a Irina Vornkova 26. Praktično su po ceo jedan set uzele tri najbolje Ruskinje. Na drugoj strani je Li Đingjing osvojila 27 poena, a prva zvezda Žu Ting samo 17 uz 15/44 u napadu. Čini se da je došao kraj jedne ere...

Kina ima još tu jednu poslednju šansu protiv Italije, ali s obzirom na sve prikazano do sada od oba tima, deluje da olimpijski šampion može da pakuje kofere. Ruskinjama ostaju još dueli protiv Amerike i Turske u kojima mogu i da poprave plasman i izbegnu četvrto mesto u grupi.

Grupa A

Južna Koreja - Dominikanska Republika 3:2 (25:20, 17:25, 25:18, 15:25, 15:12)

Srbija - Kenija 3:0 (25:21, 21:11, 21:20)

Japan - Brazil (u toku)

Grupa B

Italija - Argentina 3:0 (25:21, 25:16, 25:15)

Kina - Rusija 2:3 (17:25, 25:23, 25:20, 25:27,15:12)

14.45: SAD - Turska

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.