Ruskoj štafeti oduzeto srebro sa OI zbog dopinga

Izvor: Radio 021, 01.Feb.2017, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruskoj štafeti oduzeto srebro sa OI zbog dopinga

Ruskoj atletskoj reprezentaciji oduzeta je danas zbog dopinga srebrna medalja koju je ženska štafeta osvojila u trci na 4x400 metara na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da je medalja oduzeta posle ponovljenih testiranja uzoraka sa Igara u Pekingu 2008. i četiri godine kasnije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Londonu, pošto je Antonina Krivošapka bila pozitivna na anabolički steroid turinabol.

MOK će odlučiti da li će preraspodeliti medalje. Jamajka je 2012. godine u Londonu bila treća, a Ukrajina četvrta. Zlato su osvojile Amerikanke.

Rusiji je prethodno oduzeta srebrna medalja u ženskoj štafeti 4x400 metara sa Igara u Pekingu. Takodje, MOK je diskvalifikovao Krivošapku i iz trke na 400 metara u Londonu, kada je zauzela šesto mesto.

Krivošapka se suočava sa suspenzijom Medjunarodne atletske federacije (IAAF) i to bi moglo da ugrozi njenu zlatnu medalju u štafeti i bronzu koju je u pojedinačnoj konkurenciji osvojila na Svetskom prvenstvu u Moskvi. Selekcija SAD je u toj štafeti zauzela drugo mesto i mogla bi da joj pripadne zlatna medalja.

Krivošapka je osvojila brojne medalje na raznim medjunarodnim takmičenjima, ali je postala 17. osvajač medalja koji je uhvaćen u dopingu, u sklopu programa MOK o ponovljenom testiranju uzoraka.

MOK je saopštio i da su u dopingu uhvaćeni ruska bacačica diska Vera Ganeva i turski bokser Adem Kiliči. Oni su bili pozitivni na turinabol. Ganeva je zauzela 23. mesto, a Kliči je bio peti u Londonu.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.