RT: Severna i Južna Koreja formiraju prvi zajednički olimpijski tim

Izvor: Vostok.rs, 17.Jan.2018, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Severna i Južna Koreja formiraju prvi zajednički olimpijski tim

Izvor: Vostok / RT

Severna i Južna Koreja su se dogovorile da formiraju zajedničku žensku hokejašku ekipu za predstojeće Zimske olimpijske igre i da na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara nastupe pod jedinstvenom zastavom, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Severna Koreja će 25. januara poslati delegaciju koja će se sastojati od oko 550 članova, uključujući 230 navijačica, 140 umetnika i 30 tekvondo boraca.


Sporazum postignut u sredu znači da će ovo biti prvi put da zajednički nastupi tim dve Koreje posle 27 godina, od Svetskog prvenstva u stonom tenisu 1991. godine i FIFA Svetskog prvenstva za mlade, a prvi put u istoriji olimpijskih igara.

"Sportisti iz obe Koreje bili su zajedno na defileu na međunarodnim sportskim događajima devet puta do sada", rekao je Jong San, ministar kulture sporta i turizma Južne Koreje.

"Mir na Korejskom poluostrvu kroz sport je vrednost za koju Olimpijske igre žive", dodao je on.

Uprkos sporazumu između Pjongjanga i Seula, konačna odluka o zajedničkom timu pripada Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK), koji će održati sastanak u subotu u Švajcarskoj, kako bi razgovarali o mogućem zajedničkom korejskom timu i drugim pitanjima vezanim za Severnu Koreju.

U svom novogodišnjem obraćanju, severnokorejski lider Kim Džong Un je rekao da razmatra slanje olimpijske delegacije na Olimpijske igre u Pjongčang, a nekoliko dana kasnije ponovo je proradila telefonska linija u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje posle dve godine.

Kao rezultat opadanja tenzija, prvi među-korejski mirovni pregovori posle dve godine počeli su između zvaničnika u pograničnom mestu Panmudžom u demilitarizovanoj zoni ranije u januaru. Dve Koreje i dalje su tehnički u ratu uprkos de-fakto završetku neprijateljstava 1953. godine.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.