Olimpijsko obrazovanje od jeseni u osnovnim školama

Izvor: B92, 08.Jun.2022, 23:45

"Olimpijsko obrazovanje" od jeseni u osnovnim školama

U školama u Srbiji od jeseni biće sprovođen program "Olimpijskog obrazovanja"

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potpisali su Memorandum o saradnji u cilju sprovođenja programa „Olimpijskog obrazovanja“ za učenike osnovnih škola.

Memorandum je potpisan u školi "Kralj Aleksandar I" na Novom Beogradu, gde su potom Maljković i Ružić, zajedno sa olimpijskim vicešampionom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u streljaštvu Damirom Mikecom obišli dve "učeničke radionice" i razgovarali sa đacima o vrednostima olimpizma i značaju bavljenja sportom.

"U našem obrazovno-vaspitnom sistemu već je istaknut značaj fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, a neizostavni segment ovog predmeta je i olimpijsko obrazovanje. Tokom celog školovanja radi se na podizanju svesti o značaju sporta i važnosti zdravlja i zdravog načina života. Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji do 2030. godine školski sport izdvojila kao jedan od prioriteta“, rekao je ministar Ružić.

Maljković je istakao da saradnja sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predstavlja veliki korak u realizaciji višegodišnje ideje uvođnja Olimpijskog obrazovanja u nastavni program osnovnih škola u zemlji.



"Kada sam došao na mesto predsednika Olimpijskog komiteta Srbije prezentovao sam plan i program rada, a jedan od glavnih ciljeva pored razvoja sporta je bio i razvoj olimpizma kroz programe Olimpijskog obrazovanja. Veoma sam srećan što je Ministarstvo prepoznalo značaj ovog projekta i što ćemo zajedničkim snagama u novoj školskoj godini kroz različite programe promovisati i širiti olimpijsku ideju i njene univerzalne vrednosti koje su više nego ikad neophodne za izgradnju boljeg i humanijeg društva“
, izjavio je Maljković.

Mikec, višestruki učesnik Olimpijskih igara, srebrni iz Tokija, u poruci mališanima istakao je da nas sport uči pravim vrednostima i da poštujemo jedni druge.

"Nanjvažnije je da igramo fer, da vodimo zdrav život, da uživamo u onome što radimo i da budemo najbolja verzija sebe. Prijateljstvo, poštovanje i izuzetnost su vrednosti koje treba svaki pojedinac da usvoji i da živi u skladu sa njima", istakao je Mikec.

Program „Olimpijsko obrazovanje“ realizovaće se za tri starosna uzrasta počev od školske 2022/2023. godine, uz pomoć osnovnog priručnika, praktičnog vodiča, plana aktivnosti, kao i različitih digitalnih resursa među kojima se posebno ističu Virtuelni olimpijski muzej i mobilna aplikacija „TreninGO“ Olimpijskog komiteta Srbije.

Planirano je da program traje zaključno sa školskom 2024/2025. godinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.