Izvor: RTS, 06.Jul.2020, 07:49

Olimpijske igre preživele izbore u Tokiju

Na izborima za guvernera Tokija pobedila Juriko Koike, koja se zalaže za održavanje Olimpijskih igara po planu iduće godine. Sadašnji guverner Tokija, osnivač Partije nade Juriko Koike (67), izborila se za još četiri godine na toj funkciji, odnevši ubedljivu pobedu na juče održanim izborima za šefa gradske vlade Tokija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Na izborima za guvernera Tokija, metropole sa 14 miliona stanovnika koja ima godišnji budžet veličine bogate Norveške, učestvovala su 22 kandidata, a Koike je osvojila čak 60 procenata glasova.

Njeno ime zaokružilo je 3,66 miliona građana Tokija, dok je drugoplasirani kandidat, advokat Kenđi Ucunomija iz Ustavne demokratske stranke, osvojio samo 844.000 glasova.
Glavni razlozi za veliki trijumf Koike su, smatra se, dobro rukovođenje gradom tokom krize koju je izazvao koronavirus proteklih meseci i činjenica da vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) premijera Šinza Abea nije izvela svog kandidata na izbore.
Još jedan faktor bio je i to što opozicione partije nisu uspele da se dogovore oko zajedničkog kandidata, uprkos tome što su sva istraživanja i analize ukazivali na veliku popularnost Juriko Koike.
Posledice izbora po Olimpijske igreIzbori za guvernera Tokija bili su u središtu pažnje medija širom sveta zbog implikacija koje bi mogle da imaju po održavanje Olimpijskih igara.

Tokijska olimpijada trebalo je da bude održana krajem ovog i početkom narednog meseca, ali je zbog pandemije koronavirusa odložena za leto 2021. Međutim, tokom izborne kampanje glavni protivnici Koike zalagali su se ili za potpuno odustajanje od Olimpijskih igara ili za njihovo ponovno odlaganje.
Interesantno je i da istraživanja javnog mnjenja neposredno pred izbore i posle izbora pokazuju da najveći broj građana Tokija (preko trećine) u ovom trenutku smatra da bi olimpijada trebalo da bude potpuno napuštena, dok samo jedna četrvtina smatra da ona treba da bude održana sledeće godine.
Ostali su podeljeni na dve grupe: one koje misle da bi olimpijadu treba pomeriti dalje u budućnost zbog toga što vakcina protiv kovida 19 verovatno neće biti razvijena ili dovoljno raširena po svetu do leta 2021, i one koji su neodlučni i ne znaju šta bi bilo najbolje rešenje.
Novi-stari guverner Tokija Koike, međutim, zalaže se za to da Olimpijske igre ipak budu održane u leto 2021, kako je sada plan, ali da budu pojednostavljene – bez propratnih događaja i sa smanjenom posetom.
Razlog nije samo opasnost od koronavirusa, već i činjenica da je odlaganjem igara Tokio pretrpeo znatnu ekonomsku štetu, kao i to da će zbog ekonomskih posledica epidemije gradski budžet za sledeću godinu biti drastično smanjen.
To su ujedno i najveći izazovi pred Juriko Koike u novom mandatu: dalja borba protiv korona virusa, održavanje olimpijskih igara i rešavanje ekonomskih problema koje je prouzrokovala epidemija.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Saradnja Koike i Abea povodom pandemije i Olimpijskih igara

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jul.2020

TOKIO - Novoizabrana guvernerka Tokija Juriko Koike i njen politički rival japanski premijer Šinzo Abe postigli su dogovor o zajedničkom upravljanju pandemijom kako bi Olimpijske igre mogle bezbjedno da se održe naredne godine, prenio je AP.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.