Naša mlada streljačka nada pred izazovom olimpijske godine (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2020, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naša mlada streljačka nada pred izazovom olimpijske godine (AUDIO)

Streljaštvo je sport u kojem je Srbija uvek imala zapažene rezultate, a posebno na Olimpijskim igrama. Uglavnom su nam odličja donosili stariji takmičari, ali u streljačkom sportu kod nas polako na scenu stiže i smena generacija. Jedna od najperspektivnijih je 22-godišnja Sanja Vukašinović, nekadašnja evropska prvakinja u gađanju puškom, koja je već osigurala olimpijsku kvotu, te stoga članicu Streljačke družine "Novi Sad 1790" treba očekivati u Tokiju.

"Prošla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godina je protekla sjajno, s obzirom na to da sam u svom drugom nastupu na jednom takmičenju Svetskog kupa (Indija) ušla u finale, tj. među najboljih 8 takmičara, a isti plasman sam ostvarila na prestižnom Svetskom kupu u Minhenu", kaže Sanja i dodaje da je u istom periodu osvajala medalje na domaćim takmičenjima, dok je na Evropskim igrama zauzela 4. mesto i time ostvarila olimpijsku kvotu.

"Zatim sam nastupila na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru, gde sam ostvarila najbolje rezultate (5. mesto u finalu sa malokalibarskom puškom i 9. mesto sa vazdušnom puškom), dok sam na Evropskom prvenstvu sa malokalibarskim oružjem u finalu pucala jedan krug ispod svetskog rekorda", nabraja Sanja svoja ostvarenja za prošlu godinu.

"Poslednje veliko takmičenje na kojem sam nastupila su bile 7. Svetske vojne igre u Kini, gde se pucalo bez finala, tj. od 90 takmičarki je bilo potrebno ostvariti jedan od tri najbolja rezultata kako bi se osvojila medalja", objašnjava Sanja i dodaje da je bronza osvojena na tom takmičenju njeno prvo veliko ostvarenje, a posebnu draž joj daje činjenica da je na takmičenju predstavljala Vojsku Srbije.

"U toku su pripreme sa vazdušnim oružjem za narednu sezonu, a takmičarski kalendar mi je ispunjen do Olimpijskih igara", kaže Sanja i pojašnjava kako strelci ostvaruju plasman na Olimpijske igre.

"U streljaštvu, za razliku od atletičara i plivača koji imaju olimpijske norme, takmičari ostvaruju kvote za državu koju predstavljaju, a naknadno Streljački savez i Olimpijski komitet određuju ko će nastupati na Olimpijskim igrama", objašnjava Sanja i dodaje da od 2018. godine postoji Pravilnik o nastupima na olimpijadi.

Govoreći o svojim planovima, Sanja je istakla da je najbitnija disciplina i doslednost u ostvarivanju plana i programa u olimpijskoj godini, te da je to sve što jedan sportista može da obeća.

"Ne može biti reči o planiranju medalja jer je streljački sport takav da svako može da ostvari dobar rezultat i u konkurenciji može biti 80 takmičara", ističe Sanja i dodaje da je u ovom pogledu streljaštvo specifično.

"Nastup na Olimpijskim igrama predstavlja ostvarenje sna za svakog sportistu, a za mene je to velika čast i odgovornost", kaže Sanja i dodaje da stremi osvajanju medalja jer je to cilj zbog kojeg trenira.

"Postoji mogućnost nadmetanja u tri discipline, tako da ja sanjam najveće uspehe, ali ove snove prati i veliki rad", ističe Sanja Vukašinović, mlada olimpijska nada Srbije.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.