NAJČUDNIJI MEČ NA OLIMPIJSKIM IGRAMA IKADA: Gledao ga je samo jedan čovek iz publike!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2021, 07:42

NAJČUDNIJI MEČ NA OLIMPIJSKIM IGRAMA IKADA: Gledao ga je samo jedan čovek iz publike!

Olimpijske igre u Parizu 1900. po mnogo čemu su bile jednistvene

Kroket je sport u kojem je cilj drvenim maljem udariti kuglu kako bi ona, u što manje pokušaja, prošla kroz žičane golove u obliku izvrnutog latiničnog slova U. Decenijama je bio omiljena razbibriga viših slojeva u Engleskoj sredinom 19. veka, ali kada su pokušali da ga proglase >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Olimpijskim sportom - neslavno je propao!

. Osim gomile "neobičnih sportskih nadmetanja" koje su te godine održana, tada je organizovano i, do sada, jedino olimpijsko takmičenje u kroketu!

Takmičilo se desetoro učesnika - sedam mučaraca i tri žene (po čemu je ovo nadmetanje ušlo u istoriju kao jedno od prvih na kome su učešće ravnopravno uzele i žene). Takmičarke u kroketu i učesnice teniskog turnira bile su prve žene na nekim olimpijskim igrama.

Izveštaja i rezultata sa ovog takmičenja ima veoma malo, a kako su svi takmičari osim jednog Belgijanca bili francuski državljani nejasno je i da li je bilo moguče održati pravo olimpijsko nadmetanje.

Ipak, kroket je poražen i na jednom drugom nivou - jednostavno, nije se dopao publici. Zabeleženo je da je prodata SAMO JEDNA KARTA! Kupio ju je stariji engleski gospodin koji je za tu priliku doputovao specijalno iz Nice.

Na kraju, Belgijanac je ispao u kvalifikacijama, pa su svi pobednici bili Francuzi. Do danas je ostalo nejasno i to da li je francuski par koji je pobedio u grupnom takmičenju uopšte imao konkurenciju.

Zbog svega navedenog kroket je izbačen iz olimpijskih disciplina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Najčudniji meč u istoriji Igara: Sa tribina ga pratio samo jedan gledalac

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jul.2021

Olimpijske igre u Parizu 1900. po mnogo čemu su bile jednistvene. Osim gomile "neobičnih sportskih nadmetanja" koje su te godine održana, tada je organizovano i, do sada, jedino olimpijsko takmičenje u kroketu!

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.