Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jan.2018, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOK najavio nova iznenađenja u vezi s učešćem dve Koreje na ZOI

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pozdravio je sporazum Severne i Južne Koreje o formiranju zajedničkog tima na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Pjongčangu i za vikend najavio pokretanje "mnogo uzbudljivijih inicijativa" za promociju korejskog jedinstva.

Portparol predsednika MOK Mark Adams rekao je za Asošiejted pres da će "vrlo brzo doći do uzbudljive promene", dan pred važan sastanak delegacija dve Koreje u sedištu MOK u švajcarskom gradu Lozani. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << On nije želeo da iznese više detalja, rekavši samo da će sutra biti donete odluke, prenosi Asošiejted pres.

Adams je pohvalio dogovor Seula i Pjongjanga koji je u sredu objavilo južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje.

Dogovor predviđa formiranje jedinstvenog tima ženske reprezentacije u hokeju na ledu, kao i zajednički marš sportista dve zemlje na otvaranju ZOI, pod "zastavom ujedinjenja" koja oslikava Korejsko poluostrvo.

Ako MOK potvrdi taj dogovor tokom vikenda, biće to prvi put da se dva nacionalna olimpijska komiteta takmiče s jednim timom.

"Mogu da kažem da će sutra takođe biti nekih mnogo uzbudljivijih inicijativa", rekao je Adams.

Do otopljavanja odnosa dve zemlje došlo je pošto je lider Severne Koreje Kim Džong Un najavio u novogodišnjem obraćanju 1. januara mogućnost učešća severnokorejskih sportista na ZOI u Južnoj Koreji. Seul je sledećeg dana odgovorio predlogom da 9. januara budu nastavljeni zvanični pregovori prekinuti pre dve godine.

Južna Koreja će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 9. do 15. februara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zimski sportovi nakratko ujedinjuju Severnu i Južnu Koreju

Izvor: N1 televizija, 19.Jan.2018

Međunarodni olimpijski komitet tokom vikenda odlučuje da li će biti prihvaćena inicijativa dve Koreje da nastupe kao jedan tim na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu 9. februara...Izvor: N1/CNN/Reuters..Diplomate sumnjaju međutim da bi Kim Džong Un mogao da Olimpijske igre iskoristi...

Nastavak na N1 televizija...

Severna i Južna Koreja u Lozani o zajedničkom nastupu na ZOI

Izvor: RTS, 20.Jan.2018, 12:51

Olimpijski i vladini zvaničnici Severne i Južne Koreje započeli su sastanak u sedištu Međunarodnog olimpijskog komiteta u Švajcarskoj kako bi razgovarali o zajedničkom nastupu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu narednog meseca. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.