Izvor: Politika, 09.Feb.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kvalifikacije teže od onoga što dolazi posle njih

Sutra, u sprintu u nordijskom trčanju (1.800 m), Milanko Petrović treba da pokaže da li se oporavio od neuspeha na startu XXII zimskih olimpijskih igara

Od našeg specijalnog izveštača iz Sočija

Soči - Od Milanka Petrovića se na XXII zimskim olimpijskim igrama nije očekivala medalja, ali se očekivao dobar rezultat. Više od svih to je želeo on sam, a i njegov trener.

Na žalost, nije izdržao – zauzeto je tek 69. mesto. Da je bar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bio 60 stekao bi pravo da učestvuje u poternoj trci.

Nije on prvi koji je sagoreo od prevelike želje. Imali smo mi sportiste koje je svet već video, ako ne s olimpijskim zlatom, onda bar s medaljom. Na primer, svetsku rekorderku na 800 m Veru Nikolić u Sijudad Meksiku 1968. ili evropskog rekordera u skoku udalj Nenada Stekića, koji je imao ne samo drugi najbolji rezultat na svetu svih vremena uoči Olimpijskih igara u Montrealu 1976, nego i najviše skokova preko osam metara.

Ali, odgovornost, trema, strah da se ne razočara ili bilo kako da to nazovemo učinilo je svoje. I to dvoje sjajnih atletičara nikada nije postiglo ono što je moglo i zasluživalo.

To se dešava i u drugim sportovima. U šahu niko nije pelcovan od previda. U fudbalu, recimo, velemajstor kakav je Mesi nije u polufinalu Lige šampiona dao gol iz penala i Barselona je ispala od Čelzija, koji je postao prvak Evrope. Eto, ni Mesijevi nervi nisu izdržali.

Baš te godine se u finalu „obrukao” i Roben. Ni on nije iz penala dao gol Čelziju. Ali, nije se predao, nije stavljen na stub srama i u najkraćem mogućem roku je postao junak Bajernovog trijumfa u Ligi šampiona.

Milanko Petrović treba da izabere taj put. Jedna prilika je propuštena, ali i da je iskorišćena misli ne treba da se vraćaju na nju. To je već istorija i svejedno je da li se dogodilo juče ili pre ko zna koliko godina.

Sportista koji je nosio našu zastavu na svečanom otvaranju ovih zimskih olimpijskih igara sutra će ponovo na stazu. Na redu su kvalifikacije na 1.800 m u nordijskom trčanju. Dalje ide samo 30 najboljih, koji će posle biti razvrstani u šest grupa od po pet takmičara, odkale će borbu za medalje da nastave prva dvojica iz svake, a vizu dobija i treći s najboljim vremenom.

– Kvalifikacije su najteže. Tu se takmičar bori s vremenom, a staza je krata, pa i najmanja greška može da bude kobna. Odluka može da padne i u foto-finišu, – kaže Petrović. – Tu ni najbolji nisu sigurni da će da prođu, a konkurencija je vrlo jaka. Kada bih ušao među 30 najboljih to bih smatrao za fenomenalan uspeh. U grupi je lakše, jer u krivini može da se zagradi suparnik, da mu se preseče staza, ima se pregled ko je gde. Ako je grupa jaka, onda može da se „prikači” za dvojicu vodećih i da oni tog trećeg po vremenu „odvuku” u naredni krug.

Petrović je biatlonac, ali ovo ne bi trebalo da mu bude problem. Čak možda i lakše, jer nema pucanja. A njemu je to rak-rana. Još kad se doda trema...

– Ovde nema treme. Bar ne kad je trka, jer sve traje samo četiri-pet sekundi. Nema vremena da se razmišlja o bilo čemu drugom samo o tome da se što brže grabi ka cilju. U biatlonu mora da se zastane zbog gađanja, pa se nišani, a teško je da se ustane i zaboravi kakav je rezultat, – objašnjava Petrović. – U nordijskom sprintu sam imao jednu trku u Švedskoj. Tada se trčalo 1.400 m i zaostao sam za pobednikom osam-devet sekundi. Ova je duža 400 m, pa bih bio zadovoljan zaostatkom od 15 sekundi.

Juče je trenirao i za trku na 20 km u bijatlonu. Trener Milosavljević je posle toga rekao:

– Ispalio je 150 patrona, više nego ikad dosad na treningu. Hteo sam da vidim da li su ostale neke posledice od prošle trke, ali je sve sasvim normalno funkcionisalo. Trkački deo je bio lakog intenziteta. Želeo sam samo da vidim kako mu noge reaguju. Taman posla da se sad iscrpljuje. U nordijskom trčanju nema gađanja, tako da ne postoji onaj problem koji ima u biatlonu. Teško nam je, ali moramo da se okrenemo onome što dolazi. Uložili smo ogroman trud, nešto učinili, stekli i poverenje nekih ljudi...

Prvi veliki uspeh donosi samopouzdanje, rasterećuje, jer je već nešto urađeno. Kad to bude postigao Petrović će da pobedi tremu, a i mnoge suparnike koji su sad bili ispred njega.

Na jučerašnjem tehničkom sastanku Odbora za nordijsko smučanje Međunarodne skijaške federacije s trenerima troje naših olimpijaca je dobilo zeleno svetlo za sutrašnju trku. Pored Milanka Petrovića to su još Rejhan Šmrković i Ivana Kovačević.

Ivan Cvetković

objavljeno: 10.02.2014.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kvalifikacije teže od onoga što dolazi posle njih

Izvor: Politika, 09.Feb.2014

Sutra, u sprintu u nordijskom trčanju (1.800 m), Milanko Petrović treba da pokaže da li se oporavio od neuspeha na startu XXII zimskih olimpijskih igara..Od našeg specijalnog izveštača iz Sočija..Soči - Od Milanka Petrovića se na XXII zimskim olimpijskim igrama nije očekivala medalja, ali se...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.