Dve Koreje za stolom na visokom nivou prvi put od 2015?

Izvor: B92, 02.Jan.2018, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve Koreje za stolom na "visokom nivou" prvi put od 2015?

Seul -- Južna Koreja je pozvala Severnu Koreju na razgovore na "visokom nivou" o njenom potencijalnom učešću na Zimskim olimpijskim igrama u februaru.

Igre se održavaju u južnokorejskom Pjeongčangu, a lider Severne Koreje Kim Džong Un je rekao da "razmišlja da pošalje ekipu", kao i da bi o tome trebalo razgovarati.

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In rekao je da tu ponudu vidi kao priliku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se unaprede odnosi dve zemlje puni tenzija.

Sastanak bi trebalo da se dogodi u takozvanom "selu primirja", mestu Panmunđom u demilitarizovanoj zoni u kom su dve zemlje i dosad vodile mirovne razgovore.

"Nadamo se da Jug i Sever mogu da sednu i da licem u lice diskutuju o učešću severnokorejske delegacije na Igrama, kao i o drugim pitanjima od zajedničke važnosti za unapređenje korejskih veza", rekao je ministar za ujedinjenje Čo Mjong-gjon, prenosi BBC.

Poslednji razgovori dve zemlje na visokom nivou vođeni su još u decembru 2015. godine u zajedničkoj industrijskoj zoni Kaesong, a završeni su bez sporazuma i saopštenja o detaljima ili agendi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Seul predlaže razgovore sa Severnom Korejom o učešću na ZOI

Izvor: N1 televizija, 02.Jan.2018

Seul je predložio da 9. januara budu održani razgovori na visokom nivou sa Pjongjangom, dan pošto je severnokorejski lider Kim Džong Un najavio mogućnost učešća svoje zemlje na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI)...Južnokorejski ministar za ujedinjenje Čo Mjung Gjon izjavio je na konferenciji...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.