Da li je zabrana klečanja na Olimpijskim igrama kršenje ljudskih prava?

Izvor: RTS, 14.Jun.2020, 18:57

Da li je zabrana klečanja na Olimpijskim igrama kršenje ljudskih prava?

Stav Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) o potencijalnoj zabrani sportista koji kleče u znak podrške antirasističkim protestima predstavlja kršenje ljudskih prava, saopštio je danas Global Atlit, međunarodni pokret sportista.
Rojters podseća da je pravilo 50 Olimpijske povelje da "nijedna vrsta demonstracija ili politička, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << verska ili rasna propaganda nije dozvoljena na bilo kojim olimpijskim lokacijama, prostorijama ili u drugim oblastima".

Sportisti koji krše pravila podložni su disciplinskim kaznama, a MOK je u januaru izdao smernice u kojima je razjašnjeno da sankcije uključuju i zabranu klečanja.
"Nedavna izjava MOK i IPC (Međunarodnog paraolimpijskog komiteta) da će se sportisti koji budu kleknuli suočiti sa zabranama očigledno je kršenje ljudskih prava", navodi se u saopštenju međunarodnog pokreta sportista koji ima za cilj da potakne promene u svetu sporta.
Nekoliko velikih sportskih organizacija planira da dozvoli proteste na njihovim događajima posle smrti Džordža Flojda, crnca koji je preminuo u Mineapolisu, nakon što mu je beli policajac klečao na vratu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zabrana klečanja na Olimpijskim igrama kršenje ljudskih prava?

Izvor: B92, 14.Jun.2020

Stav MOK o zabrani sportista koji kleče u znak podrške antirasističkim protestima predstavlja kršenje ljudskih prava, kaže međunarodni pokret sportista..Rojters podseća da je pravilo 50 Olimpijske povelje da "nijedna vrsta demonstracija ili politička, verska ili rasna propaganda nije dozvoljena...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.