Sto godina rvačkog sporta u Srbiji

Izvor: RTS, 06.Mar.2012, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sto godina rvačkog sporta u Srbiji

Svečanom akademijom u beogradskom Narodnom pozorištu obeleženo je 100 godina rvačkog sporta u Srbiji.Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković rekao je da je ta organizacija posebno ponosna na činjenicu da je rvanje najtrofejniji olimpijski sport u zemlji.

Značajnom jubileju prisustvovali su brojni gosti iz srpskog i evropskog rvanja, predstavnici Ministarstva omladine i sporta, Sportskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saveza Srbije i predstavnici ambasada.

"S ponosom ističemo da smo najtrofejniji olimpijski sport. Posebno smo ponosni što ove godine slavimo sto godina postojanja", rekao je predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković, izrazivši dobrodošlicu gostima, pre svih prvom čoveku Međunarodne rvačke federacije Rafaelu Martinetiju i predsedniku Evropskog rvačkog saveta Cenu Cenovu.

Martineli je naveo da je sto godina postojanja "sinonim za dug i trnovit put".

"Biti u sto godina starom sportu kao što je rvanje, znači iznedriti mnogo generacija koje su dale sve, ne samo da uspeju u ovoj disciplini, ve i da je razviju i održe njenu tradiciju. Kada bih počeo da nabrajam imena lidera, trenera, sudija i rvača koji su posvetili vreme, snagu i pružili podršku FILA to bi oduzelo mnogo vremena. Jedino podsećam na bivšeg predsednika FILA Milana Ercegana, koji je bio generalni sekretar i predsednik preko pedeset godina", izjavio je Martineli.

Pomoćnik ministra omladine i sporta Dragan Atanasov podsetio je da su rvači veliki sportisti, ali i "veliki ljudi lavljeg srca".

"Oni pomeraju granice i crtaju istoriju ovog sporta, živeći za rvanje. Verujem da ćete u duhu fer-pleja i poštovanja protivnika na najiskreniji način nastaviti da promoviete prave vrednosti i, kao takvi, budete uzor mladim naraštajima i budućim sportskim naraštajima", poručio je Atanasov.

Cenov je istakao da RSS danas predstavlja kompetentnu i poštovanu instituciju, ne samo u svojoj zemlji, već i u međunarodnoj sportskoj zajednici.

"Ova godišnjica je prilika da se izrazi divljenje i zahvalnost za entuzijazam i oštroumnost onih Srba, koji su vek ranije odlučili da stvore jednu organizovanu bazu za razvoj rvanja i da od nje stvore, na taj način, dragocenu i društvenu vrednost. Poklonimo se u znaku poštovanja pred njihovom mudrošću i njihovim plemenitim namerama", rekao je Cenov i naveo da RSS potpomognut Vladom Srbije igra bitnu ulogu u aktivnosti FILA i CELA.

Predsednik RK Partizan Rajko Baltić kazao je da se vek postojanja modernog rvanja u Srbiji obeležava sa visokim ponosom, uz isticanje vrhunskih sportskih rezultata pojedinaca, klubova i reprezentacija na Mediteranskim igrama, Balkanskim šampionatima, Kupu evropskih šampiona, evropskim i svetskim prvenstvima i najpestižnijem sportskom događaju - Olimpijskim igrama.

"Na pomenutim takmičenjima osvojili smo više stotina medalja i trofeja, koji su nam opredelili naziv 'najtrofejnijeg olimpijskog sporta u državi Sbiji", rekao je Baltić.

Zlatni orden RSS dobili su Branislav Martinović, Branislav Simić, Stevan Horvat, Momir Petković, Ivica Frgić, Refik Memišević (posthumno), Jožef Tertei, Milorad Arsić (posthumno), Borivoje Vukov (posthumno), Marinko Boško, Sreten Damjanović, Momir Kecman, Karolj Kasap, Nandor P. Sabo, Željko Trajkovi, Goran Kasum, Kristijan Fris, Senad Rizvanović, Milan Ercegan (posthumno), Ljubomir Ivanović - Gedža (posthumno), Nenad Lalović, Milorad Dokmanac, Rajko Baltić, Rafael Martineti, Ceno Cenov.

Zlatne plakete dobili su Rvačke federacije Rusije, Mađarske i Bigarske, kao i Ministarstvo omladine i sporta, a Orden za životno delo dodeljen je Stevanu Horvatu.

Zlatni orden FILA Martineti je dodelio Ministarstvu omladine i sporta, dok je RSS dobio zlatnu plaketu Rvačkog saveza Mađarske.

Veliki jubilej rvanja u Srbiji uveličan je i i time što je Beograd od 6. do 11. marta domaćin prvenstva Evrope u rvanju grčko-rimskim i slobodnim stilom. Šampionat ima dodatnu težinu, pošto će biti uslovno takmičenje za učešće na Olimpijskim igrama u Londonu.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.