Sojuzmuljtfilm obeležava rođendan

Izvor: Vostok.rs, 10.Jun.2011, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sojuzmuljtfilm obeležava rođendan

10.06.2011. -

Sojuzmuljtfilm obeležava svoj 70. rođendan. Najveći studio u Evropi bio je osnovan 1936. godine na lični nalog Josifa Staljina. Upravo ovde Jurij Norštejn je snimio najbolji crtani film svih vremena i naroda Jež u magli. Ovde se pojavio i lik Čeburaška, koja je aktualni simbol ruske olimpijske reprezentacije.

Prvi crtani film napravljen u studiju U Africi je vruće, bio je crno-beli. Ipak već za godinu dana, 1937. godine, studio je počeo da pravi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << crtane u boji. Za četvrt veka napravljeno je više od 1500 animiranih filmova. Mnogi od njih stekli su međunarodno priznanje i proglašeni su remek-delima animacije, istakao je u intervjuu za Glas Rusije animator studija Sozujmuljtfilm Vjačeslav Šilobrejev.

Jedanaest filmova, uključujući i Snežnu kraljicu na festivalu Laputa u tokiju 2001. godine, gde je bilo određeno 150 najboljih crtanih filmova svih vremena i naroda, zauzelo je počasna mesta. Na spisku su filmovi kao što je Rukavica, Bio jednom jedan pas, Bonifacijev raspust, čak radni materijal filma Šinjel. A na čelu spiska su filmovi koji su proglašeni najboljim filmovima svih vremena i naroda – Jež u magli i Bajka nad bajkama.

Remek-dela Sojuzmuljtfilma do danas inspirišu umetničke čitavog sveta. Japanski režiser anime Hajao Mijadzaki više puta je isticao da su na njegov rad posebno uticali upravo sovjetski crtani filmovi, posebno Snežna kraljica iz 1957. godine. U Japanu je neobično popularan Čeburaška, a u Kini Neznajka. Sada studio animacije ima svoje internet-kanale (rutube, youtube) gde je u slobodnom pristupu smešten zlatni fond sovjetske i ruske animacije, pa i mnogi TV kanali prenose klasiku, rekao je Vjačeslav Šilobrejev.

Imam u vidu istu tu zlatnu kolekciju koja se sastoji od 1500 filmova, od kojih je veći deo prodat nekim TV kanalima. To je naše klasično nasleđe i može se gledati.

Sojuzmuljtfilm najveći je studio animiranog filma 20. veka posle Diznija, koji je stariji 13 godina. Ali za razliku od američkih kolega, umetnici studija ne samo da crtaju filmove, već snimaju složene dugometražne filmove sa lutkama. Sada, na primer, radi se na projektu Hofmanijada – to je klasična lutkarska animacija po motivima Hofmanovih bajki, uz primenu kompjuterskih tehnologija. Sve lutke i većina crteža napravljeni su ručno. Rad na filmu će voditi svetski poznati umetnik Mihail Šemjakin.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.