Izvor: Politika, 26.Jul.2012, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seoska idila na svečanom otvaranju

Planirano učešće 10.000 volontera, a ceo stadion biće pretvoren u tipično britansko selo.– Rodžer Banister favorit za paljenje olimpijskog plamena, tv prenos za više od milijardu ljudi

Iako organizatori kao najveću tajnu čuvaju ono što će se danas desiti na Olimpijskom stadionu u Londonu, ipak je nešto „procurelo”. Ono što se skoro pouzdano zna jeste da će u spektakularnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << priredbi učestvovati oko 10.000 volontera, a planirano je dao ceo teren bude pretvoren u tipično britansko selo.

Zvanični naziv ceremonije je „Zeleno i prijatno”, režirao ga je Deni Bojl, filmski umetnik koji se pored ostalog proslavio delima kao što su „Trejnspoting” i „Milioner iz blata”. Inspiraciju je potražio u Šekspirovom delu „Bura”: scenografska rešenja podrazumevaju reke i polja, a učesnici će glumiti farmere, porodice na pikniku, ali i ljude koji se bave sportom.

Jedna od tipično britanskih specifičnosti biće i prave životinje:30 ovaca, 12 konja, tri krave, dve koze, po 10 pilića i pataka, devet gusaka i tri psa pojaviće se na terenu. Organizatori će na ceremoniji koristiti melodično zvono teško čak 23 tone, visoko dva, a široko tri metra, ozvučenje će biti jačine milion vati, kostimografi će napraviti 23.000 odela, sve ovo će, pored ostalih, pratiti i muzika Adel, Bitlsa, Seks pistolsa...

Cena otvaranja koje po našem vremenu počinje u 22 časa (cela priredba predviđeno je da traje tri časa) programskim delom nazvanim „sat kulture”, zatim sledi defile sportista iz 204 države, a zatim paljenje plamena i vatromet, je 35.000.000 evra.

Kladionice kažu da najveće šanse da upali olimpijski plamen ima ser Rodžer Banister, danas 83. trogodišnjak, inače prvi atletičar koji je jednu milju pretrčao ispod četiri minuta. Favorit broj dva je legendarni veslač Stiven Redgrejv.

Očekuje se da će tv prenos sa Olimpijskog stadiona u Londonu, pred oko 60.000 gledalaca i oko 120 političkih lidera, među kojima će biti i naš predsednik Tomislav Nikolić, posmatrati više od milijardu ljudi.

objavljeno: 27.07.2012.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.