Novi stadion umesto Mao Cetunga na novčanicama

Izvor: Blic, 07.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi stadion umesto Mao Cetunga na novčanicama

Mao Cetung je do sada bio neprikosnoven na kineskim novčanicama, ali su Olimpijske igre uspele da mu preotmu mesto.



Na novim novčanicama od deset juana (93 evrocenta), tvorac komunističke Kine prepustio je svoje mesto stadionu u Pekingu, javljaju agencije.

Kineska centralna banka saopštila je da će nova novčanica biti u opticaju od utorka, ali da će biti štampana samo u šest miliona primeraka.

Na novčanici nešto malo većoj od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << normalne novčanice od 10 juana koja će i dalje biti u opticaju, Mao će privremeno biti zamenjen crtežom Nacionalnog stadiona, popularno nazvanog "ptičje gnezdo", i amblemom Olimpijskih igara u Pekingu. Pozadinu čini Nebeski hram, jedno od najčuvenijih zdanja kineske prestonice.

Na poleđini novčanice nalazi se bacač diska.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.