Miki, čeka te pita od bundeve

Izvor: Blic, 20.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miki, čeka te pita od bundeve

Milorad Čavić, najbolji srpski plivač svih vremena, poklonio se hiljadama navijača i sugrađana sa terase Skupštine Beograda, i sa svečanog dočeka otišao u krevet! Na spavanje. Osvajač prve olimpijske medalje za samostalnu Srbiju posle 96 godina, još nije čestito ni proslavio istorijski uspeh.

Čavić je iz Pekinga došao bolestan, pod temperaturom, i uprkos bolesti, želeo da jedinstven trenutak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u karijeri sportiste podeli sa svojim narodom. Stoga, i zbog klimatske promene, nije imao snage za posebnu večeru ili odlazak na splavove, pa je to prologirano dok se najbrži „leptir" Evrope malo ne oporavi.

- Milorad se razboleo još u Kini, ali zbog obaveza prema svom narodu i želje da se pojavi na balkonu Starog dvora, on na to nije ni mislio. Potpuno je oduševljen dočekom i sjajno se oseća kada zna kakvu ima podršku. Ipak, umor ga je stigao i mislim da će naredna tri dana provesti spavajući. U Pekingu gotovo da i nije spavao, pa to mora da nadoknadi. Kasnije će posetu rođacima u Rumi i bratu Danijelu na Zlatiboru u košarkaškom kampu - rekao je Petar Popović, trener i menadžer našeg plivača.

Milorad Čavić našao je put do srca svake kuće naše zemlje, ali on svoj dom u Beogradu nema. Još 2003. godine, kada je kao 19-godišnjak postavio svetski rekord na 100 metar delfin u malom bazenu, tadašnja vlast obećala mu je stan. Od tada je prošlo pet godina, obećanje još nije počelo da se ispunjava, pa Milorad i dalje stanuje u jednom prestoničkom hotelu u centru grada. Tako da on i nije mogao da u stanu priredi slavlje povodom srebra sa Olimpijskih igara, ali jeste njegova familija u Rumi.

Najbliža Čavićeva rodbina živi u ovom sremskom mestu, pa se tu najviše i slavilo olimpijsko srebro. Majka evropskog rekordera, Ljilja po rođenju Cvjetićanin, u Rumi ima četiri rođena brata, kao i sestru koja živi u Novom Sadu. Ova porodica je poreklom iz Otočca u Lici, ali su u Donje Petrovce, selo u rumskoj opštini, došli 1971. godine. Tri brata Božidar, Slobodan i Janko žive u Rumi, dok je Vladimir u Donjim Petrovcima, gde će se cela porodica okupiti za vikend jer im u goste dolazi naš najbolji plivač svih vremena. A i prilika je dobra, u to vreme je seoska slava, pa će Milorad verovatno pozdraviti celo selo i probati sremske specijalitete: pitu od bundeve, štrudlu od maka, roštilj, jagnjetinu i ostale đakonije.

Miloradov ujak, Božidar Cvjetićanin, kaže da za vreme takmičenja u plivanju nisu spavali od treme i da su posle kvalifikacione trke bili ubeđeni da će Miki, kako ga on zove, osvojiti zlato.

-Meni se čini da je on stvarno bio prvi, pa su nas čak i neki naši poslovni partneri iz Slovenije zvali da čestitaju, misleći da je prvi.

On je dodao da se svi raduju novom susretu sa poznatim rođakom, da se opet druže i vesele kao što obično biva.

- U Rumi je bio pre nekoliko meseci, pre Igara je došao na kratko da nas vidi. Sada voli da sa sestrama, braćom i prijateljima sedi u rumskim kafićima i tako se opusti - dodao je Božidar.

„Blic" je juče posetio drugog Miloradovog ujaka Slobodana i mlađu sestru Bojanu, koja je još umorna od proslave i dočeka u Beogradu.

- Za mene je on osvojio zlatnu medalju - sa ponosom priča Bojana i dodaje „da je finalna trka na 100 metara delfin bila nameštaljka" kako bi Amerikanac Majkl Felps u Pekingu osvojio osam zlatnih medalja.

- Pričala sam sa Miloradom, on nije razočaran, a rekao mi je da će Felpsa pobediti sledeće godine u Rimu - dodala je Bojana i sa nežnošću pokazivala Miloradove fotografije iz detinjstva. Ona i otac Slobodan kažu da svi oni koji znaju za njihove rodbinske veze sa Čavićem im čestitaju i oduševljeni su njegovim uspehom.

Milorad je najviše voleo selo

Kao i svaki ujak, Božidar Cvjetićanin, sa ponosom je pričao kakav je Milorad bio kao dete, kada se nije ni pretpostavljalo da će biti plivač ili zvezda.

- Miki je bio dobro dete, mirno i vaspitano. Kao što znate, rođen je u Americi, a u Rumu je prvi put došao kada je imao sedam godina. Najviše je voleo da boravi kod našeg brata Vladimira u Donjim Petrovcima. Više mu se sviđalo selo, bilo mu je tamo interesantnije za igru i druženje - kaže Božidar.

Lična Karta

Nadimak: Majk i Čavke

Datum rođenja: 31. maj 1984. godine

Mesto rođenja: Anhajm (Kalifornija)

Visina i težina: 198 cm, 97 kg

Obrazovanje: Diplomirao političku ekonomiju na Univerzitetu Berkli u maju 2007. godine

Omiljeni filmovi: „Gladijator", „Without Limits", „Cool Runnings", „Lepa sela lepo gore", „Profesionalac".

Muzika: Klub miks-tehno, rok i srpska muzika

Heroj: Stiv Prifontejn (atletičar)

Omiljeni sportovi: odbojka, vaterpolo, košarka i fudbal
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.