Izgradnja bazena ni u planovima

Izvor: Politika, 08.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja bazena ni u planovima

Od osam olimpijskih bazena u gradu, rade samo dva, a najavljena je skora obnova još jednog

Ambicija prestonice za organizovanje Univerzijade sledeće godine, sa svega dva olimpijska bazenakoja trenutno rade, po mišljenju mnogih, mogla bi da se pokaže kao preterana. Od osam velikih bazena dužine 50 i širine 25 metara, otvoreni su samo oni na Banjica i u Obrenovcu, dok ostali čekaju bolje dane. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Prilikom nedavne posete bazenu „11. april” u Novom Beogradu, Igor Miklja, gradski sekretar za sport i omladinu, najavio je donaciju od oko 200 miliona dinara za sanaciju ovog plivališta.

Bazeni u Mladenovcu, Lazarevcu, na Vračaru, kao i „Milan Gale Muškatirović”, „11. april” i „Tašmajdan” su preostali olimpijski bazeni u gradu, koji ne rade.

Bazen „Tašmajdan” je pre mesec dana, po nalogu građevinske inspekcije, zatvoren zbog urušavanja krova. Međutim, pojavile su se spekulacije o razlozima zatvaranja bazena, neki su načuli da je čak pukla školjka bazena, a spominju se i razne malverzacije oko popravke krova.

Zoran Đonlić, tehnički direktor „Tašmajdana” ove tvrdnje odbacuje kao besmislice jer, kaže, sve popravke se rade isključivo po nalogu građevinske inspekcije.

– Priče o tome da je pukla školjka bazena su same po sebi nelogične, jer da je to tačno voda bi odavno iscurela iz bazena. Kada su sa krova počeli da otpadaju komadići građevinskog materijala, inspekcija je obavila uviđaj i naložila zatvaranje kupališta – objašnjava Đonlić.

Ovo kupalište je, inače, jedino u gradu koje je u direktnoj nadležnosti Sekretarijata za sport, a za vreme višedecenijskog postojanja u njega je ulagano nekoliko puta. Poslednja velika investicija u „Taš” bila je 2002. godine, kada je, prema navodima štampe, uloženo nešto više od dva milina evra.

Za Univerzijadu je planirano i osposobljavanje plivališta „Milan Gale Muškatirović” i „11. april”, a tačan datum popravke bazena na Dorćolu je i dalje neizvestan, dok je rekonstrukcija novobeogradskog bazena najavljena za prvu polovinu naredne godine.

Kako ističe Miloš Bjelić, tehnički direktor Sportsko-rekreativnog centra „Milan Gale Muškatirović”, rekonstrukcija bi trebalo da se odvija u tri faze.

– Prva je sanacija i adaptacija letnjih bazena, druga je rekonstrukcija zimskog kupališta, a treća izgradnja teniskih terena. Najviše posla zahteva zatvoreni bazen, u koji u toku 36 godina koliko postoji, ništa nije ulagano – kaže Bjelić i dodaje da se još očekuje dokumentacija za rekonstrukciju.

Slična je sudbina i jedinog olimpijskog bazena u najmnogoljudnijoj gradskoj opštini, pa tako kupalište „11. april” u Novom Beogradu još zvrji prazno. Šansa za promenu situacije, ipak, postoji jer je gradski sekretar prilikom nedavnog obilaska ovog kupališta najavio novčanu pomoć.

Projekat sanacije uradio jeGrađevinski fakultet, a najviše novca bi trebalo da bude utrošeno za termotehniku, oko 105.000 dinara, što bi omogućilo uštedu na grejanju od 70 odsto. Prilikom obilaska rečeno je da se razmatra i mogućnost grejanja zatvorenih bazena na gas, a da bi, prema očekivanju projektanata, radovi mogli da potraju oko pola godine.

Sem mnogih rekreativaca, koji bi i za vreme hladnih dana želeli da se opuste u vodi, u prestonici postoji i oko 600 profesionalnih plivača. Oni treniraju u 16 sportskih klubova i dve plivačke škole, koje su registrovane u Plivačkom savezu Beograda.

Ivan Đorđević, predsednik Plivačkog saveza, objašnjava da se sportisti snalaze na razne načine da bi ostali u formi.

– Dosta članova saveza prinuđeno je da trenira na duplo manjim bazenima od propisanih, pa tako plivaju na „Pinkiju” ili bazenu na Vračaru, čija je dužina 25 metara. Naravno da se takvi uslovi odražavaju i na rezultate, jer oni koji tek ulaze u plivački svet možda neće primetiti razliku, ali za profesionalce je neophodan olimpijski bazen – naglašava Đorđević.

On ističe da su se plivački klubovi poput Partizana i Beograda, koji su ranije trenirali na „Tašmajdanu”, posle urušavanja krova na ovom kupalištu, preselili na „Banjicu”. Voždovački bazen, ipak, nije dovoljan da, pored vaterpolo kluba Partizan koji na njemu godinama trenira, kao i velikog interesovanja građana, pruži kvalitetne uslove za trening još ljudi.

Kako sada stvari stoje, za dvomilionski grad poput Beograda, bilo bi neophodno otvaranje svih osam olimpijskih bazena, pogotovo kada iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda poručuju da u svom programu nemaju nikakve aktivnosti za izgradnju novog bazena.

D. Vukotić

[objavljeno: 08/11/2008]
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.