Ko je oborio ruski avion iznad Sirije?

Izvor: B92, 18.Sep.2018, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je oborio ruski avion iznad Sirije?

Ruski izviđački avion Iljušin "Il-20" sa 15 članova posade oboren je iznad Sirije. Tokom dana krivac za pad aviona "tražen" je u mnogo zemalja.

Francuski ambasador u SAD optužio je Moskvu da širi lažne vesti nakon što je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je francuska fregata u Sredozemnom moru lansirala rakete na Siriju u trenutku kada je oboren ruski avion na teritoriji te zemlje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Ruska mašinerija lažnih vesti je pomahnitala: optužuje Francuze da su oborili ruski avion", napisao je na svom nalogu na Tviteru francuski ambasador u Vašingtonu Žerar Aro, dodajući da je oboreni ruski avion zapravo "žrtva sirijske prijateljske vatre".

Portparol francuske vojske Patrik Steže negirao je da je Francuska umešana u ovaj incident ili da je ispalila bilo kakvu raketu, prenosi Rojrters.

U međuvremenu, Tass je preneo, pozivajući se na neimenovanog vojnog eksperta, da je Pariz delimično kriv nakon lansiranja krstarećih raketa sa broda "Overnj".

Rusko Ministarstvo odbrane je prvobitno saopštilo da su ruski vojni avion sinoć oborili izraelski vojni avioni i da su ruski radarski sistemi za vazdušnu kontrolu registrovali lansiranje raketa s francuske fregate "Overnj".

Rusko ministarstvo je navelo da je avion slučajno pogodila jedna od raketa, namenjena izraelskim borbenim avionima "F-16" koji su vršili dejstva nad metama u pokrajini Lakatija u Siriji.

U saopštenju se navodi da su izraelski avioni "gurnuli" ruski avion na putanju rakete i da Rusija optužuje Izrael za "namernu provokaciju"

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je u telefonskom razgovoru s izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom da je Izrael "potpuno kriv" za smrt 15 ljudi i dodao da Rusija "zadržava pravo" da odgovori na postupke Izraela.

Šojgu je rekao da Rusija nije bila obaveštena o operaciji Izraela u toj oblasti uprkos posebnoj liniji komunikacije između dve zemlje koja bi trebalo da spreči takve nesreće.

Izrael je izrazio žaljenje zbog pogibije članova posade ruskog aviona, ali smatra da je ;režim sirijskog predsednika Bašara Asada u "potpunosti odgovoran", rekao je portparol izraelske vojske Ronen Manelis.

Manelis je potvrdio da je izraelska vojska napala postrojenje u kome se proizvodilo "precizno smrtonosno oružje" koja je navodno trebalo da bude prebačeno libanskom Hezbolahu u ime Irana.

On je rekao da su izraelski avioni "bili već u vazdušnom prostoru Izraela" kada je oboren ruski avion, a da je sirijska protivvazdušna odbrana "pucala nasumično", te da se nije trudila da utvrdi da ruski avioni nisu uzleteli.

Nešto kasnije, rusko Ministarstvo je saopštilo da su ruski avion oborili sirijski protiavionski sistemi, dok je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je obaranje ruskog aviona rezultat tragičnih i slučajnih okolnosti.

Putin je naveo da ruski avion, nadomak Sirije, nisu oborili izraelski avioni, javlja Rojters.

Ruski predsednik je rekao da će Kremlj izanalizirati okolnosti rušenja aviona i najavio da će pojačati bezbednost ruskih trupa na području Sirije.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o obaranju ruskog vojnog aviona.

Netanijahu je naveo da je krivica na Siriji.

Netanijahu je ponudio "sve neophodne informacije" potrebne za istragu u vezi sa ovim slučajem, saopštila je kancelarija izraelskog premijera, preneo je Rojters.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.