Izvor: Radio 021, 07.Feb.2019, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Žuti prsluci": Upozorenje Francuske italijanskom zameniku premijera

Francuska sastanak zamenika premijera Italije sa „Žutim prslucima“ smatra provokacijom.

EPANije prvi put da se Di Majo sukobi sa francuskom vladom

Francuska je upozorila italijanskog zamenika premijera Luiđija di Maja da se ne meša u politiku te zemlje, pošto se sastao sa predstavnicima francuskih „Žutih prsluka".

„Ova nova provokacija je neprihvatljiva među susednim zemljama i partnerima u srcu Evropske unije", rekao je francuski ministar inostranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << poslova.

Di Majo, lider populističkog pokreta Pet zvezda, sastao se sa dvoje lidera antivladinog protesta u utorak.

„Vetar promena je prešao Alpe", napisao je na Tviteru Di Majo (na italijanskom).

Objavio je i fotografije sa liderima „Žutih prsluka" Kristofom Šelonsonom i Ingrid Luvevaser, koji vode listu „Žutih prsluka" za predstojeće izbore za Evropski parlament koji se održavaju u maju.

https://twitter.com/luigidimaio/status/1092817232005136384

Sastanak je održan u Parizu.

Odnosi između Francuske i Italije su napeti od kada su pokret Pet zvezda i desničarske stranke došli na vlast u Italiji u junu 2018. godine.

Makron sa sindikatima zbog protestaI Žuti prsluci u kampanji za Evropski parlament 'Žuti prsluci" ponovo na ulicama Pariza

Francuska je u januaru pozvala na razgovor italijanskog ambasadora, nakon što je Di Majo rekao da Pariz „nikada nije prestao da kolonizuje desetine afričkih država".

Italijanska populistička vlast nedavno se sukobila sa Francuskom po pitanjima kao što su migracijski protesti i kultura.

Ko su „Žuti prsluci"?

Protesti „Žutih prsluka" protiv povećanja poreza na gorivo počeli su u novembru prošle godine, uz navode da ta mera šteti onima koji žive u udaljenim područjima Francuske i zavise od automobila.

Pokret je dobio ime po prslucima koje članovi nose - a koje su francuski vozači u obavezi da imaju u vozilima.

Međutim, od njihovog prvog marširanja, zahtevi su prošireni na povećanje kupovne moći i omogućavanje referenduma.

U decembru je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio da je „delomično odgovoran" za „nedovoljan odgovor" na proteste koji su potresli zemlju.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

"Žuti prsluci“: Upozorenje Francuske italijanskom zameniku premijera

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2019

Francuska sastanak zamenika premijera Italije sa "Žutim prslucima“ smatra provokacijom...Francuska je upozorila italijanskog zamenika premijera Luiđija di Maja da se ne meša u politiku te zemlje, pošto se sastao sa predstavnicima francuskih "Žutih prsluka"..."Ova nova provokacija je neprihvatljiva...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.