Zrenjanin:  Na Dan oslobođenja ponovo priča o promeni imena grada

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2018, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zrenjanin: Na Dan oslobođenja ponovo priča o promeni imena grada

Lokalno udruženje "Petrovgrad" koje se zalaže da se tako ponovo naziva grad Zrenjanin, pozvalo je preko društvenih mreža građane da večeras od 18 časova prošetaju centrom s Aleksandrom Karađorđevićem i njegovom suprugom Katarinom.

Uduženje je građane pozvalo da potpišu peticiju za raspisivanje referenduma za vraćanje naziva "Petrograd" koji je Zrenjanin imao od 1935. do 1946. godine, u spomen na kralja Petra Karađorđevića.

U Zrenjaninu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se danas obeležava 74. godišnjica oslobođenja od nacista u Drugom svetskom ratu.

Planiran je prijem Karađorđevića kod gradonačelnika Čedomira Janjića u 17 časova, šetnja centrom grada i obilazak crkve Uspenja presvete Bogorodice, a zatim će u Narodnom pozorištu biti koncert "Kraljevskih gudača Svetog Đorđa".

Istorijski naziv današenjeg Zrenjanina je Veliki Bečkerek. Ukazom kraljevskih namesnika marta 1935. godine naziv je promenjen u Petrovgrad, a na drugu godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu oktobra 1946. grad je dobio naziv Zrenjanin, u spomen na Žarka Zrenjanina "Uču" (1902-1942), revolucionara, učesnika Narodnooslobodilačke borbe, jednog od organizatora ustanka u Vojvodini i narodnog heroja Jugoslavije.

Refernedum, na kojem se dve trećine birača opredelilo da se ne menja naziv Zrenjanin, održan je 1992. godine.

LSV: Sramotan odnos vlasti u Zrenjaninu prema antifašizmu

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine, povodom Dana oslobođenja Zrenjanina od fašizma, položila je danas venac na mestu nekadašnjeg najvećeg nacističkog logora u Banatu i kritikovala odnos lokalnih vlasti prema vrednostima i tradiciji antifašizma.

Odlukom o ustavnovljenju praznika Zrenjanina, koju je osvojila Skupština grada, predvđeno je da se Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu obeležava kao jedan od tri praznika grada, ali u praksi, 2. oktobar 1944. godine, postoji samo na papiru, kazali su predstavnici LSV.

Dodali su da je za svaku osudu i stanje spomen obeležja pojedincima koji su učestvovali u antifašističkoj borbi, jer se rodne kuće narodnih heroja urušavaju, spomenici su devastirani, a spomen ploče ispisane grafitima.

"Nacistička okupacija ostavila je krvav trag u Zrenjaninu i drugim mestima Banata. Hiljade naših sugrađana je ubijeno. Nažalost, obeležavanje godišnjice pobede nad nacizmom i fašizmom u Zrenjaninu ni izbliza nije na zadovoljavajućem nivou", rekao je predsednik Gradskog odbora LSV0-a u Zrenjaninu Bojan Kostreš.

Današnjem skupu kod nekadašnjeg logora u Ulici Cara Dušana prisustvovali su i predstavnici Vojvođanske partije i Udruženja antifašista Zrenjanina.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Polaganjem venaca počelo obeležavanje godišnjice oslobođenja i Dana grada Bora

Izvor: Bor030.net, 03.Okt.2018, 11:39

Polaganjem cveća i venaca na spomen-obeležje streljanim i vešanim borcima na Trgu oslobođenja i evociranjem sećanja na taj period iz istorije grada, počelo je obeležavanje 74. godišnjice od oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu. Ovaj dan se obeležava i kao Dan grada Bora. Vence su položili...

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.