Izvor: Radio 021, 20.Avg.2019, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženama u Saudijskoj Arabiji i zvanično dozvoljeno da putuju bez dozvole supruga

U Saudijskoj Arabiji je stupila na snagu kraljevska uredba kojom je punoletnim ženama dozvoljeno da putuju bez prethodne saglasnosti supruga ili muškog člana porodice, objavila je državna novinska agencija SPA, prenosi "Arab njuz".

Kraljevska uredba je doneta u julu, a pored slobode kretanja, ženama se prvi put daje pravo da prijave rođenje deteta, podnesu zahtev za sklapanje ili razvod braka, da zatraže zvanična porodična dokumenta i da budu stratelji maloletnoj deci. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

U uredbi se navodi da nadležne službe imaju obavezu da izdaju pasoš svakom punoletnom državljaninu Saudijske Arabije koji to zatraži, kao i da je dozvola za putovanje neophodna samo za žene mlađe od 21 godinu, što je granica za sticanje punoletstva.

Konzervativna kraljevina je decenijama bila suočena sa žestokim kritikama zbog toga što žene nisu imale praktično nikakva prava, a prvi ustupak je napravljen prošloe godine kada im je dozvoljeno da voze automobile.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.