Izvor: Radio 021, 19.Nov.2018, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železničari najavljuju proteste zbog najava o otkazima

Sindikat Kargo Srbija pregovara sa poslovodstvom tog preduzeća i Infrastrukture železnice Srbije kako bi se rešio problem povećanja kvote zaposlenih koji uz otpremnine treba da napuste radna mesta do kraja godine.

U slučaju da rešenje ne bude nađeno, iz tog sindikata poručuju da će u utorak, 20. novembra, organizovati protest ispred Vlade Srbije.

Kako je objasnio predsednik sindikata Kargo Srbija Zoran Dašić, problem je nastao kada je Vlada donela odluku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da 330 zaposlenih u Infrastrukturi železnice Srbije bude premešteno u preduzeće Kargo Srbija.

"Time je u Kargo Srbija povećana kvota zaposlenih koji moraju da odu uz otpremnine pa umesto 502, ona se popela na 832 radnika. Drugim rečima, to stvara veliki problem jer će još 330 zaposlenih u Kargo Srbija morati da odu uz otpremninu, čemu se mi protivimo. Stoga je doneta odluka da se organizuje protest ispred Vlade Srbije u utorak. Međutim, u međuvremenu smo stupili u razgovore sa predstavnicima poslovodstva preduzeća, a da li će protesta biti ili ne, zavisi od ishoda tih razgovora", kazao je Dašić, prenosi "Danas".

Sindikat Srbija Kargo predlaže da problem bude rešen tako što bi manevristi i drugi zaposleni koji treba da pređu u to preduzeće i dalje nastavili da rade u Infrastrukturi železnice Srbije, jer realna potreba za njihovim angažovanjem u okviru tog preduzeća postoji, a s druge strane dodatnih 330 zaposlenih u Srbija Kargo ne bi morali da ostanu bez posla.

Podsećanja radi, Danas je sredinom oktobra pisao da će do kraja godine još 1.100 zaposlenih u Železnicama Srbije ostati bez posla u sklopu pripremanja terena za privatizaciju određenih delova tog holdinga. Od tog broja, uz otpremnine bi posao moralo da napusti 832 zaposlenih ali je svega polovina njih voljna za tako nešto.

Inače, odlazak radnika iz Železnica Srbije sprovodi se već treću godinu. U prethodne dve, preduzeće je napustilo između šest i sedam hiljada radnika.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.