Izvor: Radio 021, 14.Avg.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelena morska kornjača guta najlon kese jer joj liče na morsku travu

Velika je verovatnoća da će zelena morska kornjača progutati plastiku koja oblikom i veličinom lični na hranu iz njene prirodne ishrane, ustanovili su britanski naučnici.

U zabunu ih najčešće dovodi plastika u prirodnim bojama poput zelene i crne, odnosno kesa za smeće, jer ih podseća na morsku travu kojom se obično hrane.

Do tog zaključka je  došla grupa naučnika sa Univerzitet u Ekseteru i Udruženje za zaštitu zelenih morskih kornjača nakon pregleda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << stomaka 19 kornjača koje je more izbacilo na kiparske plaže. Ustanovili su da su sve kornjače progutale plastične predmete, a u sistemu za varenje jedne od njih pronađena su čak 183 komada plastike.

"Ranija istraživanja pokazala su da džinovske kožaste kornjače jedu plastiku koja liči na meduze. Želeli smo da saznamo događa li se slična stvar i zelenim morskim kornjačama", rekla je dr Emili Dankan sa Univerzitetu u Ekseteru.

Rekla je da su "morske kornjače pre svega vizuelni grabljivci, što znači da biraju plen po obliku i veličini. I u ovom smo istraživanju otkrili jasne dokaze da zelene kornjače vole plastiku određene boje i oblika. Reč je uglavnom o velikim crnim kesama za smeće i delovima predmeta poput ribarskog užeta ili velikih plastičnih vreća za kupovinu kakve dobijete u trgovačkim lancima".

Dankan je rekla da istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Scientific Reports", upućuje na to da kornjače najviše vole konopce i tanke predmete koji ih podsećaju na tanak list u crnoj, prozirnoj i zelenoj boji.

Međutim, naučnici veruju da je uzrok smrti 34 pronađenih zelenih kornjača bilo njihovo zaplitanje u ribarske mreže i nisu u potpunosti sigurni kakvu je ulogu u tome odigralo konzumiranje plastičnih predmeta.

"Ovakva nam istraživanja pomažu da otkrijemo čime se hranezelene morske kornjače i jedu li određenu vrstu plastičnih predmeta češće od drugih", rekao je profesor Brendan Godli, vođa istraživačkog tima "Exeter Marine".

Dodao je i da je važno saznati koje su vrste plastike posebno problematične za morske kornjače.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.