Izvor: Radio 021, 13.Feb.2019, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog povika "Tuđman je zločinac" osuđen na zatvor i ne sme da priđe spomeniku

Zoran Erceg koji je tokom ceremonije otkrivanja spomenika Franji Tuđamanu uzviknuo da je bivši hrvatski predsednik ratni zločinac, osuđen je danas na 15 dana zatvora, uslovno na 12 meseci.

To znači da u narednih godinu dana ne sme da ponovi delo jer će ići 15 dana u zatvor. Osim toga, Prekršajni sud u Zagrebu naložio je Ercegu i godinu dana zabrane približavanja Tuđmanovom spomeniku.

Nevladine organizacije okupljene u Kući ljudskih prava Zagreba izrazile su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << danas zabrinutost zbog današnje presude izrečene Ercegu, koji je tokom podizanja spomenika Franji Tuđmanu izjavio da je bivši hrvatski predsednik zločinac, čime je, kako se navodi, prekršio javni red i mir i izazvao "opšte zgražanje".

NVO Documenta - centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava smatraju da je presudom Ercegu prekršena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja građana uključujući i izražavanje kritičkih stavova koji su suprotni aktuelnoj politici ili dominantnom društvenom uverenju.

"Slobodno izražavanje kritičkog mišljenja na protestu koji se održava na mestu okupljanja najviših nosilaca državnih funkcija osnovna je norma slobodnog i pluralističkog društva. Evropski sud za ljudska prava još je 70-tih godina utvrdio standard zaštite prava na slobodu izražavanja u demokratskom društvu kojim se takođe štiti pravo na izražavanje ideja ili stavova koji se mogu smatrati uvredljivim, šokantnim ili uznemirujućim za državu ili bilo koji dio pučanstva", navodi se u saopštenju.

Zbog toga, navodi se, organizacije za ljudska prava smatraju da se ovom presudom ugrožavaju sami temelji demokratskog društva.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.