Zbog kolica Nišliji ne dozvoljavaju u autobus

Izvor: Radio 021, 22.Sep.2018, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog kolica Nišliji ne dozvoljavaju u autobus

Nišlija Ivan Novković prijavio je da je vozač na liniji 5 gradskog prevoza odbio da ga primi u autobus, tačnije, zatvorio je vrata i produžio i da su takve situacije česte.

Zaštitnica prava građana Sanja Stojančić kaže da je to nedopustivo, da predstavlja diskriminaciju koju zakon strogo zabranjuje, a u nadležnoj Direkciji za javni prevoz da će konkretan slučaj ispitati.

Slika od pre četiri godine. Novkovića vozač i kondukter u gradskom prevozu tada nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << primili u autobus. "Svih ovih godina trpim istu vrstu diskriminacije", kaže Novković.

Svih ovih godina uobičajen znak ljudi u kolicima vozačima da priđu bliže i spuste rampu. "Lažu da rampa ne radi pa im je to argument, ili jednostavno ne žele da mi pomognu, da otvore rampu", kaže on.

Svaki takav događaj Novović je usmeno prijavljivao Direkciji za gradski prevoz i konkretnom preduzeću, ali bez ikakvih posledica. Sada je prvi put prijavio Povereništvu za ravnopravnost i gradskoj ombudsmanki.

Novković danas učestvuje na skupu o kulturi Roma. Aktivno i redovno učestvuje na mnogim događajima u Nišu. Sa jednog na drugi kraj grada inače putuje autobusom, kada ga prime, ali nakon poslednjeg incidenta gradski prevoz izbegava.

Uvreda je i svaki put kada nisu primljeni u autobus, kaže Novković. To više nije jedan slučaj, problem nije na nivou incidenta, već je pojava. Direkcija kaže: nemaju svi autobusi rampe. Najavljuju da će posle sledećeg tendera za gradski prevoz morati da ih imaju. U međuvremenu, svali ovakav incident jeste diskriminacija. Po zakonu zabranjena i kažnjiva, ali, niko nije kažnjen.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.