Izvor: Radio 021, 14.Nov.2019, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena veštačenja u istrazi pronevera stotine miliona dinara u aferi "rekonstrukcija Betanije"

Sva veštačenja u predmetu koji tužilaštvo vodi protiv osumnjičenih za proneveru u aferi rekonstrukcije novosadske Betanije završena su i ostalo je da se donese zvanična naredba o završetku ove istrage.

Kako za 021 navode u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, nakon veštačenja u slučaju sumnji na zloupotrebe tokom radova u Betaniji od 2008. do 2013. godine, branioci osumnjičenih stavili su primedbe, a veštak je na njih već odgovorio.

Inače, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prema nalazima veštaka, Klinički centar Vojvodine i tadašnji Fond za kapitalna ulaganja oštećeni su za oko 300 miliona dinara zbog 10 radova koji su uredno naplaćeni i zavedeni u građevinskim knjigama, ali nikada nisu izvedeni. Sve je, kako se navodi, urađeno u dogovoru između izvođača radova i nadzornika na projektu rekonstrukcije, koji je pečatom overavao radove na dogradnji.

"Odgovori veštaka na primedbe su dostavljeni osumnjičenima 8. novembra. Nakon što budemo imali u predmetu izveštaje o dostavljanju, biće doneta naredba o završetku istrage. Ovo pod uslovom da osumnjičeni, odnosno njihovi branioci ne stave nove dokazne predloge pre okončanja istrage, jer se u tom slučaju mora doneti odluka o eventualnoj potrebi izvođenja i tih dokaza u ovoj fazi postupka", navode za 021 u Višem javnom tužilaštvu.

Podsetimo, od 6. marta 2017. godine ispituje se zloupotreba službenog položaja odgovornog u preduzeću "Kovačević" R. K. (56), odgovornog izvođača radova "Alpine" iz Beograda O. Š. (59) i predstavnika firme "Arhness" M. J. (77). Oni su uhapšeni u okviru policijske akcije "Pluton 2".

Na originalan ugovor o radovima na dogradnji Betanije bila su dva aneksa, a potpisivala ih je u ime "Alpine" osumnjičena O. Š. U ime glavnog nadzornika radova, firme "Arhness", papire je potpisivao pomenuti M. J. Interesantno je da se finansijer, Fond za kapitalna ulaganja, ugovorom obavezao da će sve radove na Betaniji finansirati u skladu sa stvarno izvedenim radovima.

Inače, nadzornik na ovim radovima, "Arhness", godinama je dobijao na tenderima razne poslove na nadzoru u Kliničkom centru Vojvodine.

Takođe, interesantno je da "Alpina" ni u jednom trenutku nije svojim finansijerima spominjala bilo kakve podizvođače, tačnije GP "Kovačević", za koji se sumnja da je iz cele priče izvukao najviše novca na nikada izvedene radove. To znači da, u suštini, nikada nije postojala prava kontrola onoga što se gradilo i plaćalo novcem građana.

Nakon ove afere, očekuje se da će Betanija uskoro biti naknadno rekonstruisana u delovima koji su zaobiđeni tokom pronevera.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.