Izvor: Radio 021, 25.Sep.2019, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvaranje puteva i evakuacija zbog mogućeg obrušavanja dela glečera na Monblanu

Italijanske vlasti su zatvorile puteve i evakuisale planinske kolibe nakon što su eksperti upozorili da bi deo glečera na Monblanu mogao da se sruši.

Oko 250.000 kubnih metara leda bi moglo da se odvoji od glečera Planpincieux na vrhu Grand Žoras, tvrde zvaničnici. Gradonačelnik obližnjeg grada Kurmajor je rekao da globalno zagrevanje menja planinu.

Masiv Monblan je najviši planinski lanac u zapadnom delu Evrope, ima 11 vrhova iznad 4.000 metara u Francuskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i Italiji i privlači stotine hiljada turista svake godine.

Gradonačelnik Kurmajora Stefano Miseroči je u utorak potpisao naredbu o zatvaranju puteva na italijanskoj strani Monblana nakon što su eksperti upozorili da se delovi glečera kreću 50-60 cm dnevno. Dodao je da nema opasnosti po naselja i turističke objekte, ali planinske kolibe u predelu Rošfora su evakuisane.

Kada će doći do rušenja mase leda nemoguće je predvideti.

Povećanje globalne temperature rezultuje topljenjem glečera i povlačenjem polarnog leda.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

OPASNOST OD PUCANJA GLEČERA Italija zatvorila puteve, evakuisane kolibe kod Mon Blana

Izvor: Blic, 25.Sep.2019

Italijanske vlasti zatvorile su puteve i evakuisale kolibe nakon što su stručnjaci upozorili da bi moglo doći do urušavanja dela glečera na Mon Blanu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.