Izvor: Radio 021, 10.Sep.2019, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište" do kraja ove godine, rekonstrukcija kule 2020.

Koncept budućeg Memorijalnog centra "Staro sajmište" predstavljen je na jučerašnjem sastanku predstavnika Ministarstva kulture, Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Memorijalnom centru i generalnog sekretara Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Luksemburga Žorža Santera.

Memorijalni centar "Staro sajmište" baviće se prikupljanjem, čuvanjem, izlaganjem, istraživanjem i prezentovanjem arhivske, filmske i muzejske dokumentacije i građe koja je vezana za žrtve. Osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tih nadležnosti, budući memorijal će se baviti istraživačko-edukativnom delatnošću ali i organizacijom manifestacija i akcija kojima se neguje sećanje na žrtve logora.

Santer, koji trenutno predsedava Međunarodnom alijansom sećanja na holokaust - IHRA, obavešten je da se nacrt zakona nalazi na finalnom usaglašavanju i očekuje se pozitivni stav stručne javnosti i predstavnika žrtava, nakon čega bi trebalo da usledi javna rasprava. Dogovorena je podrška IHRA-e budućem Memorijalnom centru i njegovom pozicioniranju u svetskoj mreži memorijala.

Delegacija IHRA je pozitivno ocenila napredak po ovom pitanju i izrazila očekivanje da će se Predlog zakona naći u skupštinskoj proceduri do kraja godine kao i da će rekonstrukcija Centralne kule na Starom sajmištu, za potrebe buduće ustanove, započeti na proleće 2020. godine.

Predstavnici Radne grupe pozvani su da održe prezentaciju na godišnjem sastanku IHRA koji će biti održan u decembru u Luksemburgu.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.