Izvor: Luftika.rs, 12.Jun.2019, 02:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednički dani u ciglani: Srbi i Albanci rade u miru i slozi

Jedna trećina zaposlenih u ciglani kod Kamenice je srpske nacionalnosti. Godinama rade zajedno sa Albancima, a predrasude su, kako kažu, odavno prevaziđene, piše N1.
Vlasnik fabrike Mustafe Borovci kaže da su još od 2002. godine, kada su tenzije bile veće nego danas, u njegovoj fabrici radili zajedno Srbi i Albanci.
„Trenutno imamo 90 radnika, dok iz okružnih srpskih sela zapošljavamo više od 25 radnika. Odnosi su veoma dobri, dobro funkcionišemo. Verovali smo u našu viziju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << U ono vreme je bilo predrasuda od strane radnika kako će biti tretirani i kako će posao teći. Te predrasude su veoma brzo uklonjene. Trebalo je da protekne samo jedna godina. Mi ocenjujemo radnike prema učinku, a ne prema nacionalnosti“, kaže Borovci.
Na današnji dan su zagrljeni otišli u smrt i ispisali najlepšu i najtragičniju ljubavnu priču
Nenad i Ismet potvrđuju da se svakodnevno zajedno suočavaju sa svim izazovima na poslu.
„Ovde sam rođen, tako da je ovo moja okolina, moje okruženje, sasvim normalno, ništa posebno. Odnos između kolega je dobar, sasvim super. Eto rukama, telom, ne znam ni ja kako, većina zna srpski, tako da je to jedna prednost, nadam se da ćemo i mi uspeti da savladamo njihov jezik, ne bi bilo loše“, kaže radnik Nenad Maksimović.
„Ne verujem da je negde postojala saradnja kod nekoga kao što je ona danas kod nas. Kod nas ne postoji izraz ko je šta je, da li je Srbin, Albanac ili Rom. Sporazumevamo se, nije problem, ako ja znam, govorim srpski, ako oni znaju govore, nema onoga neću ja njihov jezik da govorim“, kaže radnik Ismet Krasnići.
Srpski zaposleni kažu da ni kod kuće, a ni u okolini, u selima sa većinski srpskim stanovništvom, ne doživljavaju probleme, niti postoje predrasude što oni rade u fabrici koju vodi Albanac.
Poručuju da njihov primer potvrđuje da se oni ne bave politikom i da je moguće ljude ne deliti prema nacionalnoj pripadnosti, već učinkom na poslu, kao što to potvrđuje kamenička ciglana.
Jedinstveno bosansko selo u kojem nikada nije bilo rata (VIDEO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.