Izvor: Radio 021, 05.Apr.2020, 11:13

Za tri meseca blokade Hrvatska će morati da se zaduži oko 10 milijardi evra

Za tri meseca blokade Hrvatska će morati da se zaduži oko 10 milijardi evra (75 milijardi kuna), piše danas zagrebački Večernji list, navodeći da novca na tržištu ima, ali je pitanje pod kojim se uslovima mogu realizovatii nova zaduženja.

Ministarstvo finansija je, kako navodi taj list, već nabavilo prvih šest od 65 milijardi kuna, koliko će iduća tri meseca država morati da posudi za funkcionisanje hladnog pogona, otplatu 20 milijardi kuna starog duga i za pokriće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << osnovnih troškova: plata, penzija, socijalnih davanja, pojačanih izdataka u zdravstvu i ostalim javnim službama koje se nalaze na prvoj liniji obrane od virusa korona.

Ministar finansija Zdravko Marić je u intervjuu za Večernji list rekao da tih 65 milijardi kuna predstavlja 45 odsto planiranog državnog budžeta za ovu godinu.

Taj novac će se najpre tražiti na domaćem tržištu, kod banaka, penzijskih i investicionih fondova.

Tek nakon toga Hrvatska će pokušati da svoje hartije od vrednosti ponuditi i na međunarodnom tržištu, gde se očekuje neviđena gužva.

Svoj prvi "korona" kreditni aranžman Hrvatska dogovara sa domaćim bankama, a poslužiće za isplatu taprilskih plata i penzija, prenosi Hina pisanje Večernjeg lista.

Zagrebački dnevnik prenosi i ocenu analitičara Ekonomskog instituta u Zagrebu Željka Lovrinčevića da brojka od 65 milijardi kuna nije konačna te da joj treba pridodati još desetak milijardi, koliko će morati da se zaduže lokalne jedinice i javna preduzeća.

Rupa će, dakle, biti teška 10 milijardi evra samo za tri iduća meseca, od čega RH može računati na nešto više od jedne milijarde evra iz evropskih fondova, piše zagrebački dnevnik.

Nove finansijske potrebe države težiće 75 milijardi kuna samo u optimističnom scenariju da će blokada privrede trajati najduže tri meseca, navodi Večernji list.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.