Izvor: Radio 021, 24.Jul.2019, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za devet godina iz kompanije u BiH izvukli 10 miliona evra

Za devet godina iz Global Ispat koksne industrije Lukavac, na sumnjiv način izvučeno je više od 20 miliona maraka (10 miliona evra), a novac je završavao na računima firme GSHL, koja je vlasništvo juče uhapšenog britansko-indijskog milionera Pramoda Mitala, saopštilo je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.

"Istragom u GIKIL trenutno je obuhvaćeno šest osoba, četiri strana državljana i dva iz BIH. Osumnjičenima se na teret stavlja i da su od juna 2018. godine, kada je nad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << GSHL-om otvoren likvidacioni postupak, u svom sedištu u Britaniji, preduzimali sve aktivnosti bez bilo kakvog ovlašćenja, jer su bili proglašeni privredni likvidatori GSHL-a", saopštili su iz tužilaštva.

Navodi se da Mital i njegovi saradnici nisu imali prava da zastupaju GSHL u GIKIL-u, ali su nastavili izvlačenje kapitala iz te kompanije.

Britansko-indijski milijarder Pramod Mital, predsednik Nadzornog odbora "Global Ispat koksne industrije Lukavac", uhapšen je juče u Lukavcu. On je mlađi brat čeličnog magnata Lakšmija Mitala, koji se nalazi na listi najbogatijih ljudi na svetu.

Veze s Bosnom i Hercegovinom Pramod Mital ostvario je 2003. godine. GIKIL je nastao spajanjem Koksno-hemijskog kombinata (KHK) Lukavac i kompanije Global infrastructure holdings, a ugovor je u ime ove kompanije potpisao Pramod Mital koji je naveden kao investitor.

Međutim, nakon određenih izmena ugovora kao suosnivač GIKIL-a je naznačena kompanija Global steel holdings (GSHL) u vlasništvu Pramoda Mitala. Na njegove kriminalne radnje u nekoliko navrata su ukazivali i radnici GIKIL-a.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.